Quan menys és més

Es traspassen les línies vermelles que marquen allò que no pot ser de cap manera. El govern central publicava dissabte passat el decret pel qual enguany no compensarà els pensionistes per la desviació de l’IPC, tal com estableix el Pacte de Toledo, que fixa la dada de la inflació de novembre com el percentatge per actualitzar les pensions. En conseqüència, els pensionistes, molts amb unes magres pensions mensuals, perdran poder adquisitiu per a l’any vinent. Una més de les promeses que la implacable realitat esvaeix sense cap mena de pudor. L’anunci, el donava a conèixer l’executiu de Mariano Rajoy només una setmana després de les eleccions catalanes.

Moltes famílies a l’atur, que novament s’incrementa aquest novembre, viuen ara com ara dels ajuts que les pensions dels avis els proporcionen. Des de petites despeses fins a la dependència pràcticament absoluta per a aquells que han vist com s’exhauria la prestació d’atur i quedaven exposats a l’exclusió i la dificultat extrema. Les pensions de molts avis eren el darrer coixí de seguretat que parava el cop. Unes pensions que no es revaloritzen l’any vinent en un entorn on viure, sense grans dispendis, resulta cada cop més car.

L’aplicació d’aquestes mesures polítiques s’acompanyen amb una música de fons que ens alerta d’allò que ha de venir. Més dificultats, més retallades, més atur…,  la dosi de realisme necessari que paralitza i justifica els incompliments: encara pot ser pitjor, ens repeteixen constantment…

El mateix cap de setmana que el govern central anunciava la no revalorització de les pensions, un moviment massiu de solidaritat s’activava a Catalunya amb motiu del Gran Recapte del Banc dels Aliments. Prop de 12 mil voluntaris, distribuïts per tot Catalunya i centenars de milers de ciutadans anònims, posaven en marxa una extraordinària maquinaria cívica que superava amb escreix el repte plantejat per l’organització en volum de tones d’aliments de primera necessitat recaptats. Entre el gruix dels milers de donants i voluntaris, molts pensionistes. Persones grans, que actives i barrejades amb gent d’altres edats i condicions socials, donaven força al valor de la comunitat, demostrant que en aquest objectiu el grau de sensibilització és molt important.

Cada cop les administracions públiques retallen més prestacions socials. Ofegades per la contenció del dèficit i  amb una preocupant incapacitat per oferir-nos un pla alternatiu per combatre la crisi, exigeixen més a una societat civil que respon, que cada cop amb menys suma per poder fer més.

Aquest dissabte el programa ‘Maneres de viure’  per segon any consecutiu, va donar suport al Gran Recapte del Banc dels Aliments des del Mercat de la Concepció de Barcelona. Punt culminant del compromís de La Xarxa amb aquesta iniciativa.

Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>