Governar la complexitat

En un dels trepidants diàlegs de la darrera creació televisiva d’Aaron Sorkin “The Newsroom“, la productora executiva de l’informatiu estrella de la cadena per cable ACN, Makenzie Machale, exclama que el segon més important per a una democràcia és una ciutadania ben informada. La nova sèrie de Sorkin, creador entre d’altres de serials de culte com “El ala oeste” o “Studio 60“, manifesta les debilitats d’un periodisme fal·laç i ataca amb duresa l’extremisme del sector més radical del partit republicà nord-americà, el Tea Party. “The Newsroom” esdevé una ficció pensada per a l’entreteniment que regenera la professió periodística i que amb tota seguretat despertarà vocacions professionals, un efecte que ja va provocar durant la dècada dels setanta un altra sèrie televisiva de periodistes com “Lou Grant“.

Si el passat 11 de setembre una part important de la ciutadania d’aquest país va anar per davant de la política en l’expressió dels seus anhels com a poble, en la jornada electoral del 25 de novembre, el conjunt de la ciutadania desmentia les previsions, les enquestes i les anàlisis per dibuixar, amb un altíssim percentatge de participació, la complexitat d’aquest petit país.

Amb el major cens de la història de la democràcia, les eleccions del 25 de novembre han concretat el major percentatge de participació des de l’any 1980: prop del 70%. La simplificació del missatge polític, el caixa o faixa a l’entorn d’una o dues idees, han servit per destapar la dimensió real del moment. La ciutadania ha enviat un missatge clar que dóna un alt valor a la política, que la situa en el repte d’haver de governar la complexitat i de no decebre les expectatives generades.

El volum de participació apel·la també els mitjans, que vençuts pels grans corrents i deixant-se portar, van ser incapaços de fixar el detall, de captar el matis, d’anar més enllà. I sobretot qüestiona més que mai aquells que practiquen un periodisme tòxic, que enterra molt més una professió que cada cop genera menys credibilitat.

Deia el filòsof Gregorio Luri fa uns dies al ‘Maneres de viure’ de La Xarxa, que és sa per a la societat parlar bé de la política fins i tot en contra dels seus fets. Una màxima aplicable també a la premsa. Per acabar, una reflexió del sociòleg Salvador Giner, també al ‘Maneres de viure’, destacant l’estat d’eufòria que es vivia a Catalunya d’ençà de la manifestació de l’11 de setembre. Una eufòria que evitava percebre amb nitidesa la dificultat del procés i del moment. Salvador Giner afirmava amb solemnitat, que Catalunya serà allò que el seu poble vulgui, més enllà dels partits o els governs. I el poble ha decidit donar veu i confiança a la política per governar la complexitat.

Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>