Eufòries

L’eufòria és un estat de benestar físic i psíquic que tendeix a la interpretació optimista dels fets. En certa mesura, és una forma de simplificar les dificultats. Necessitats de projectes col·lectius engrescadors que mirin el futur amb un punt d’entusiasme i esperança, sotragats per una tirallonga monòtona de desgràcies i mals auguris, la manifestació del passat 11 de setembre i el posterior procés, social i polític viscut a Catalunya, han desfermat un estat considerable d’eufòria nacional. El sociòleg Salvador Giner, president de l’Institut d’Estudis Catalans, ho descrivia d’aquesta manera el passat cap de setmana al ‘Maneres de viure’ de La Xarxa.

Una eufòria que evita parlar de les dificultats que ens esperen en el nou camí endegat i que dissimula, enmig del soroll mediàtic, els obstacles, inconvenients i amenaces que el repte plantejat pot suposar. El govern central demostra no haver mesurat convenientment la dimensió del missatge que llençava una part molt important de la ciutadania catalana. Les reaccions, fins al moment, així ho demostren. Però també a Catalunya hi ha qui dóna per fet aquest llarg camí que tot just acaba de començar i que demanarà tenacitat i molta paciència.

Salvador Giner acaba de publicar el llibre “El orígen de la moral” on analitza la construcció i dimensió ètica i moral de la societat actual. Pel sociòleg, la manifestació de l’11 de setembre de 2012 és una declaració ètica d’una part important d’una ciutadania que reclama espontàniament el lliure dret a decidir el seu futur. Per Giner assolir aquest objectiu comú, depèn només de nosaltres, de la capacitat de resistència com a poble, més enllà dels partits o els governs. Per això reclama fugir de l’eufòria i transitar pel realisme, amb plena consciència del repte que suposa i dels obstacles que caldrà superar. La simplificació resulta útil per generar respostes a curt termini. En viatges de llarg recorregut convé planificar cada pas per distribuir les forces. I aquest viatge només ha fet que començar.

Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>