El futur pot ser extraordinari

Des del moment que un enginy volador equipat amb un motor, s’enlairava per volar tant sols un centenar de quilòmetres, fins al moment que l’home trepitjava el sol lunar per primera vegada, només havien passat 66 anys. Un sospir en la llarga història de la humanitat. Un segle abans, Jules Verne havia imaginat un viatge de la terra a la lluna en 97 hores. Ara el “Curiosity” rastreja el planeta Mart en alta definició.

El futur ja s’està dissenyant o inventant en les laboratoris dels científics més punters del món. En l’era del coneixement, amb el volum més gran d’informació que mai ha disposat l’ésser humà, a les portes de grans i possibles revolucions tecnològiques que canviaran radicalment les nostres vides, els humans tenim un repte colossal davant nostre: fer que el futur sigui extraordinari.

Obviar els efectes del canvi climàtic, ideologitzar el debat sobre l’energia, frenar avenços en el camp de la biogenètica en nom de les creences religioses, polititzar irracionalment el desenvolupament tecnològic i científic, esdevenen amenaces reals vers el trànsit apassionant cap a aquest futur millor.

Aquesta setmana el físic i divulgador Manuel Lozano Leyva visitava el Maneres de viure a La Xarxa per presentar-nos el seu llibre “El fin de la ciencia”. Un assaig personal que té com a punt de partida la necessària socialització del coneixement. Lozano Leyva assegura que sense aquest procés, els ciutadans no podrem exercir de forma solvent la democràcia. Despreocupar-nos, deixar en mans de la política o de les religions la gestió de la ciència i la tecnologia, resulta un risc massa elevat.

A l’estat espanyol els temps de bonança econòmica van fer parlar molt als polítics de la necessitat d’invertir en coneixement per canviar el model productiu. Però mentre això passava, l’economia creixia a base d’una bombolla immobiliària que ningú no va tenir el valor de desinflar. Ara les retallades amenacen la continuïtat d’un teixit científic jove que començava a donar el valor afegit necessari per a una nova economia. Sense recursos, els joves talents emigraran a d’altres països. La història es repeteix.

Si no es produeix un desastre natural o algun acte de bogeria humana irreversible, el futur pot ser extraordinari. La ciència i la tecnologia canviarà les nostres vides. Serà tant important el canvi que no en podem quedar al marge.

Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>