Viure a crèdit

Allò que difonem els mitjans de comunicació no és una visió complerta, objectiva i sincera de la realitat. És tant sols una part. Les sentències que sovint projectem, interessades o espontànies, enfoquen alguns fragments de la complexitat, deixant a les fosques grans zones d’interès col·lectiu, algunes de molt preocupants i transcendents pel futur de l’espècie humana i les seves maneres de viure.

Obsessionats i preocupats per la crisi i els seus duríssims efectes en la vida de milions de persones, obviem els advertiments d’aquells que alcen la veu per advertir-nos que, de no canviar el pas, el planeta camina cap a un imminent col·lapse ecològic. Un grup de prestigiosos científics internacionals, alertaven d’aquesta possibilitat el passat mes de juliol en un article conjunt publicat a la prestigiosa revista Nature. Col·lapse ecològic significa, entre d’altres efectes, manca d’aliments, sequeres, extinció d’espècies i migracions massives. El desglaç evident de l’Àrtic i de l’Antàrtida són un clar termòmetre d’aquesta situació de risc. El passat mes d’agost el planeta havia exhaurit el seu pressupost ecològic anual. Entrava en dèficit, consumint uns recursos dels quals no disposa. Espanya hi havia entrat quatre mesos abans. Ara més que mai tenim clares les conseqüències que provoca viure a crèdit, pensant que el creixement és il·limitat.

Aquest dissabte al Maneres de viure de La Xarxa, conversàvem amb l’ecòleg Jaume Terrades, introductor de l’educació mediambiental a Espanya, deixeble del prestigiós professor Ramon Margalef. Terrades confirmava la delicada situació, advertint-nos que alguns dels canvis que viu el planeta s’han escapat de les mans humanes, esdevenint processos irreversibles. Mantenim el desig de sortir d’aquesta crisi tal com érem abans d’entrar-hi. Jaume Terrades sosté que aquesta il·lusió serà impossible de complir. Necessàriament haurem de canviar de vida, sobretot estalviant recursos, dimensionant les nostres necessitats, ajustant els objectius de creixement il·limitat, sense renunciar als avenços de la humanitat. No podem continuar vivint a crèdit.

El canvi de model en el consum energètic és possible, però ha de vèncer importants resistències que continuen esprement al màxim un sistema insostenible i finit, basat en el consum de petroli, fent-nos creure en la il·lusió i l’engany de que podem continuar vivint a crèdit.

Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>