El valor afegit de Barcelona

Una ciutat és una idea. Gestionar un territori sense un pla de futur, sense una constant revisió del model a mig i llarg termini, sense una idea de com ha de ser el seu desenvolupament, aboca a la resposta immediata activada per les conjuntures polítiques o econòmiques. El pas del temps ens ha demostrat com les idees, la seva elaboració, discussió i desenvolupament, són les que atorguen valor afegit i garanteixen un futur solvent.

La nuclear Barcelona que va trencar les muralles, el pla Cerdà, dissenyat com a resposta global a les necessitats de creixement de la revolució industrial, la reordenació urbanística dels primers anys d’ajuntaments democràtics culminada amb el projecte dels Jocs Olímpics, tots aquests projectes són exemples clars i recents d’idees que van anar creixent i atorgant valor afegit a la capital de Catalunya.

El model Barcelona ha estat un model d’èxit. El reclam internacional de la ciutat és evident. Un territori urbà atractiu per a la nova economia, per al turisme massiu, per desenvolupar tota mena de projectes i, sobretot, en un determinat moment, per recuperar l’autoestima dels habitants vers la seva ciutat. Barcelona, històricament, ha hagut de vèncer resistències, saber reinventar-se, anar-se fent, sovint sense les complicitats d’un Estat extremament centralista.

La crisi ha marcat la fi d’un model de creixement. Barcelona ha de reinventar-se a partir d’un sòl ocupat, sense grans espais per desenvolupar nous projectes, actuant estratègicament sobre punts concrets de l’entramat urbà, atorgant una major qualitat de vida per als seus habitants i regenerant-ne la capacitat productiva. Un nou valor afegit per a un territori ple de possibilitats.

Aquest cap de setmana ens visitava al ‘Maneres de viure’ de COMRàdio l’arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Vicente Guallart, un professional de prestigi internacional encarregat, des de fa un any, de donar sentit a les idees de ciutat. Guallart, hereu d’una brillant generació d’urbanistes i arquitectes que van saber orientar el passat per construir un futur, proposa el disseny d’una Barcelona que afegeix valor a un sòl urbà per transformar-lo en autosuficient. Afegir una nova capa metabòlica sobre la capa física i funcional que permeti l’autosuficiència, “barris productius de velocitat humana en una ciutat interconnectada i amb un baix nivell d’emissions”. La societat de la informació dimensionada en la vida quotidiana dels habitants d’una ciutat. Una ciutat alhora lenta, humana, en un context ràpid, globalitzat, hiperconnectat. Una idea de ciutat.

La crisi ens empeny a la gestió desordenada de la immediatesa. Enmig del desconcert, les mesures s’apliquen a curt termini. Sense idees, sense un recorregut planificat, la complexitat del present ens deixarà sense futur.

 

 

1 comentari

Una comentari en l'entrada: El valor afegit de Barcelona

  1. JOSEP Pages Canaleta de Cardedeu diu:

    La Ciutat de Barcelona encara ha de millorar molt més , una de aquesta manera seria SOTARRA TOTS ELS Contenidors de Escombraries de basura . Es guanyaria en tenir altra himejen una ciutat molt més neta . No es podrien cremar contenidors ni ferlos servir en manifestacions . Cal fer alguna pista de despegue hi aterrisaje sobre el MAR . Aixis el Aeroport del PRAT DE Barcelona seria més gran i els Avions no molesterien a ningu . Altres paisos ja huhan fet aixo Barcelona nomes podra creixe cap al MAR . Falta fer arriba la LINEA – 9 , del Metro ala T-1 del AEROPORT DEL PRAT de Barcelona tambe el AVE . Falta conectar BARCELONA directa a PARIS amb el AVE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>