Esbalaïts

En el primer capítol del llibreHomenatge a Catalunya”, George Orwell descriu la Barcelona de l’any 1937 com una ciutat sumida en el caos, trencada pels bombardejos, per l’escassetat i els estralls de la guerra civil. Malgrat això, Orwell constata que la gent semblava feliç i esperançada, confiada en el futur i amb la sensació d’haver entrat en una era de llibertat i d’igualtat. Aquella Barcelona alhora malmesa i esperançada, finalment patiria el càstig de ser vençuda i sotmesa per una dictadura. Probablement aquella esperança esclafada per la grisor del franquisme va ser la llavor per esperances futures que en gran mesura van fer-se realitat.

La imatge ens la proporciona l’escriptor mexicà d’origen català Jordi Soler, que aquest cap de setmana ens acompanyava al Maneres de viure de COMRàdio. El testimoni d’Orwell, que va abandonar la comoditat per lluitar per uns ideals, esdevé una bona síntesi per demostrar-nos com la confiança en el futur, malgrat les dificultats del present, disposant d’un relat col·lectiu i individual, és la millor manera de fer front a les crisis amb que la vida ens assalta.

Sense esperança només ens resta esperar. Deixar que passi el temps i escampi. Ara la crisi és el problema, però molt més problemàtica pot esdevenir l’actitud amb que aquesta s’encara. Esbalaïts, esperem que tot torni a ser com abans. Però la realitat ha canviat profundament i quan els núvols s’allunyin estarem en una altre lloc, molt lluny del que vam conèixer abans de la crisi.

Generacions senceres van créixer en l’abundància. La riquesa, afirma Jordi Soler, té molts avantatges però un clar desavantatge: t’orienta d’una sola manera a la vida. El discurs, com la democràcia, s’afebleix, les discussions es banalitzen, l’ànsia de llibertat s’adorm anestesiada per les comoditats. Ens cal sortir de l’esbalaïment que ens paralitza, donar la crisi per assumida i començar a refer sincerament el relat.

L’escriptor Jordi Soler ens recorda que els relats comencen en la vida de cada dia: “quan disposes d’un relat és perquè has sabut fer front a tot el que tens al teu voltant”. No hi ha cap altra manera.

Jordi Soler. Foto; Marcel·lí Saenz (El país)

Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>