Noves oportunitats

Els temps que vivim demostren el dramàtic fracàs d’un seguit de projectes polítics, socials i econòmics mal dissenyats i pitjor executats, construïts amb extrema feblesa, farcits d’ocurrències i d’incoherències. Ara la dura realitat ens despulla, ens posa en evidència, remarcant els defectes més que no pas les virtuts. Aquella societat conformada que va transitar per la comoditat, desperta ara espantada en un paisatge desconegut.

Els temps que venen seran complexos i molt competitius, carregats de moltes i i noves oportunitats, generoses amb aquells que siguin capaços d’identificar-les i dissenyar projectes eficients. Però els temps que venen seran també terriblement durs i molt difícils per a tots aquells que continuïn buscant les respostes en els vells manuals que la realitat va deixant obsolets. Aquesta reflexió la formulava el filòsof José Antonio Marina en la conversa compartida aquesta setmana al programa ‘Maneres de viure’ de COMRàdio.

La societat individualista i plaent va donar molt valor a la identificació de les emocions, massa condicionada pel regust amarg d’aquella educació autoritària que les obviava i que va formar generacions amb massa assignatures pendents. Ara constatem que alguna cosa tampoc hem sabut fer bé del tot quan observem adolescents vulnerables, poc preparats per a l’esforç i la frustració, molt ben formats, però bloquejats davant el repte d’enfrontar-se a un problema real, que els implica i els qüestiona. Hem cultivat poc la capacitat de fomentar una intel·ligència executiva capaç de dirigir l’acció, de triar el que un vol i els recursos per aconseguir-ho. Que sap sumar els coneixements adquirits i triar les emocions més positives per decidir i projectar correctament.

Per José Antonio Marina som en un moment crucial. La neurociència, la ciència optimista segons el filòsof, ens aporta cada cop més dades sobre les possibilitats de la ment humana i com determinats processos d’aprenentatge poden modelar positivament les nostres capacitats. Aplicar-les al món educatiu és una oportunitat clara de futur.

La intel·ligència triomfant és la que ens resulta útil a l’hora d’anticipar els problemes i resoldre’ls, aquella que ens fa resistents al fracàs, a la frustració, la que ens dóna els recursos per perseverar i ajornar la recompensa, per dirigir correctament l’atenció, per ser flexibles i saber crear noves oportunitats. Conrear i educar les funcions de la intel·ligència executiva, és la llavor necessària per a una societat triomfant.

Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>