Multiculturals

Europa naufraga enmig del desconcert i la incertesa. Les societats europees del benestar i dels drets, forjades en democràcies potser imperfectes però eficients, constaten com els nous poders econòmics que emergeixen en el món global, descriuen models de societat allunyades dels valors democràtics i que no tenen en compte els drets fonamentals de les persones. Fins quan serà capaç de resistir Europa front aquesta nova realitat ? Ja són moltes les veus que ens alerten que rés no serà ben bé com ha estat fins ara.

El paisatge emocional incert que projecta actualment el vell continent, esdevé un territori abonat per fer créixer creuades ideològiques que volen fer saltar pels aires un model de convivència i de llibertats. Un estat d'ànim col·lectivament depressiu, molt atractiu per l'islamisme radical, que va penetrant en les nostres societats de forma extremadament perillosa.

Aquest és l'advertiment que ens formula la periodista i escriptora Pilar Rahola, que dissabte compartia un temps de conversa al Maneres de viure de COMRàdio. Ens presentava el seu darrer llibre, "La República Islàmica d'Espanya", un assaig incòmode i valent, sobre la creixent i preocupant presència de l'islamisme radical a Catalunya i Espanya. Pilar Rahola ens descriu el traç de minories radicalitzades, finançades per teocràcies fanàtiques i medievals, que conviuen en paisatges propers, amb la intenció d'influir en el nombrós col·lectiu musulmà que durant la darrera dècada han transformat la fesomia de molts barris en pobles i ciutats del país. "Catalunya és motiu de preocupació pels serveis d'intel·ligència internacionals. Convivim amb el percentatge de radicalisme més elevat de la història". Segons descriu Pilar Rahola, un moviment esperonat per líders espirituals que des dels seus púlpits religiosos criden al radicalisme. Interlocutors, sovint, d'unes administracions públiques que s'hi han apropat, erròniament, en la voluntat d'afavorir el multiculturalisme i tendir ponts de diàleg.

La por, diu Rahola, ens ha paralitzat. Ens ha fet ajornar el debat profund sobre quins han de ser els límits que han definir el multiculturalisme, per preservar democràcia, llibertat i convivència. Un debat, extremadament complex però del tot necessari, que sí estant abordant societats com l'anglosaxona o la francesa. Una discussió que sobretot ha de donar valor i saber escoltar aquells que des del món musulmà i sense renunciar a la seva identitat cultural o religiosa, generen un pensament crític sobre aquesta perillosa radicalitat.

Però aquest occident que navega pel desconcert i la incertesa és, paradoxalment, depenent d'aquest senyors feudals que controlen els pous de petroli, "una gran arma de destrucció massiva", segons Pilar Rahola. Uns barrils necessaris que ens connecten amb cervells del segle VIII que volen viure en el passat, tot i que per aconseguir-ho, utilitzin sense cap problema les tecnologies del present.

Etiquetat com a | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>