Relats

La complexitat resulta difícil d'explicar. Molt més encara quan els missatges que projecten actualment els mitjans de comunicació són cada cop més breus, immediats i directes. Volem sintetitzar en píndoles temes que mereixen un relat.

El periodista Iñaki Gabilondo visitava aquesta setmana el programa Maneres de viure de COMRàdio per parlar-nos del seu llibre "El fin de una época. Sobre el oficio de contar las cosas", una crònica breu però intensa sobre la crisi dels mitjans de comunicació, assaltats pel desconcert i ofegats per les dificultats econòmiques.

Gabilondo, veterà mestre de periodistes, comunicador d'àmplies audiències, creu que estem perdent part del relat necessari per explicar i fer entendre, des dels mitjans, la complexitat del moment que vivim. El consum de píndoles en la comunicació de massa ha compactat realitat i ficció en un sol llenguatge, acostant la informació a la propaganda o l’espectacle. Sense relat, el ciutadà perd la capacitat crítica i anestesiat, respon amb indiferència allò que veu, escolta o llegeix a través dels mitjans. Compactar la complexitat en píndoles de consum ràpid ens aboca, a parer del periodista, cap el perillós terreny de la manipulació o la passivitat.

"La societat individualista ha perdut el respecte alló que és comú, que és col·lectiu. I la matèria primera dels mitjans de comunicació és, precisament, el comunitari". Segons Gabilondo part d'aquesta lògica perversa respon a l'obsessió de les empreses de comunicació pels resultats econòmics, per les audiències i els ingressos; "als mitjans no es parla de continguts, del perquè expliquem el que expliquem, de com ho fem o de com adaptem els nostres relats o continguts a les necessitats de la gent". El periodisme viu confós, aclaparat per la crisi.

Amb tot, ciutadania i periodistes hem oblidat que els mitjans de comunicació només tenen sentit al servei de la societat. "La gent no recorda que els periodistes administrem un dret col·lectiu; el dret a la informació". Gabilondo considera que perdre aquesta perspectiva fa més vulnerable la democracia i les llibertats individulas i col·lectives. Per això cal defensar i preservar els mitjans públics de comunicació.

Sobre la demanda de tancament de COMRàdio per part de l'Associació catalana de ràdios privades, Iñaki Gabilondo mostrava la seva sorpresa i preocupació: "és quelcom que teòricament no em resulta fàcil entendre. Sóc un convençut de la televisió i la ràdio pública. Algú ha de mirar les coses amb una sensibilitat que no sigui la del mercat-nació. Tot i que cal exigir coherència en la comunicació de servei".

Ens calen relats per entendre la realitat. Relats en uns mitjans públics solvents que garanteixin a la ciutadania el dret a la informació.

Etiquetat com a , | 1 comentari

Una comentari en l'entrada: Relats

  1. Té vostè raó en general, però val la pena assenyalar que els mitjans de comunicació és només una eina del govern, la pràctica d’altres països ha demostrat que fins i tot l’oposició pot estar exposat a la pressió de gran abast, encara que aquest és el tema d’una altra conversa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>