Present

"Plus de savoir, plus de douleur" més saber, més dolor. El filòsof André Comte-Sponville sintetitzava d'aquesta forma algunes de les incerteses que ens assalten en els temps que vivim.

Mai com ara l'ésser humà havia disposat d'un volum tan immens de coneixement i mai com ara les preguntes sense resposta havien estat tantes. "Vivim una època formidable", exclamava Comte-Spoville. A més humanitat, majors problemes i això, a parer d'aquest pensador, és una excel·lent notícia.

André Comte-Sponville és un dels grans filòsofs contemporanis. Algunes de les seves obres han esdevingut referents del pensament actual. Reflexions profundes, exposades amb naturalitalitat, dirigides al gran públic, que conformen un inventari precís i optimista del món contemporani. Aquesta setmana Comte Sponville compartia un temps de conversa al Maneres de Viure de COMRàdio per oferir-nos un seguit d'idees útils per viure el present.

Colpejats per la crisi, desanimats pels seus efectes, André Comte-Sponville mostrava el seu enuig front la tendència generalitzada a culpabilitzar el present, pensant que les coses van ser millor en el passat; "No tot és formidable, però és evident que fa uns anys les coses eren molt pitjor. Vivim en una època i en els països -Europa occidental- menys injustos de la història de la humanitat. No podem oblidar els progressos que hem fet". Per Comte-Sponville, la clau de la dificultat present és la globalització dels problemes. Disposem d'instruments locals per resoldre'ls, ineficients per a la dimensió global dels reptes plantejats. Per això tot resulta més complex. Per això la política i l'economia s'han fet més complicades, "però si no us agrada la complexitat, no us agrada la vida. La mort és molt més senzilla que la vida. El no rés és més senzill que la realitat. Però no per això hem de deixar d'estimar-nos la vida i d'interessar-nos per la realitat".

Per fer front aquest desconcert Comte-Sponville apel.la al desig, l'essència que mou l'ésser humà. Distingeix entre esperança i voluntat; "L'esperança és un desig, la satisfacció del qual no depèn de nosaltres. La voluntat, en canvi, depèn de nosaltres. Hi ha més felicitat en la voluntat, ja que aquesta és instantània. Desitjar el que no depèn de nosaltres és esperar i aleshores hi ha moltes opcions per ser decebut. Cal esperar menys i actuar més".

La conversa amb Comte-Sponville va ser una lliçó de realisme, de confiança en el present i en el progrés de la humanitat. Una finestra oberta, des de la ràdio pública, (COMRàdio) a la socialització del coneixement; oferint espai i temps necessari per aquelles veus que ens poden ajudar a entendre la complexitat. En aquesta societat del consum i l'espectacle, on els grans mitjans de comunicació ens projecten imatges i idees precuinades enlloc de la realitat, on triomfa el divertiment per distreure'ns dels problemes reals, convé disposar de mitjans públics solvents i eficients que obrin finestres al coneixement i la reflexió. Ara més que mai, socialitzar el coneixement és garantir el progrés.

 

Etiquetat com a | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>