Ètica

Pensem que allò que diuen els mitjans de comunicació és un diagnòstic de la realitat. Ens oblidem que sovint el que expliquen és només una porció, un fragment destacat, excepcional, noticiable de la vida de cada dia. Per això la visibilitat de les zones ètiques que creixen en la nostra societat és tan escassa.

Els sondejos sociològics dibuixen ciutadans cada cop més individualistes. L’època de bonança viscuda en el passat, va fer créixer el valor material de la realitat, posant preu, fins i tot, a les relacions personals. Empesos per l'entusiasme varem anar perdent una certa perspectiva ètica de la realitat.

El filòsof Francesc Torralba ens acompanyava dissabte al Maneres de viure de COMRàdio, per posar en valor l'ètica en temps de dificultats. "Sense ètica -diu Torralba- no hi ha civilització, no hi ha futur". Convé tenir-ho present ara que hem d'anar reconstruint tantes coses caducades en el nostre entorn. Per Francesc Torralba la construcció de l'ètica social demanda responsabilitat, de capacitat de resposta. Exigeix sensibilitat, sabent estar atent allò que passa al nostre voltant. Obliga a donar, però sense esperar rés a canvi. Es tracta simplement, de no passar de llarg.

No és el meu problema ha esdevingut la gran màxima de l'individualisme. L'escut amb que protegir-se davant aquelles que coses que sense afectar-nos directament suposen un esforç o un plus de responsabilitat. Una opció confortable per aquells que la practiquen. Possible, només, per la implicació ètica de molts altres que des d'actituds individuals i col·lectives no passen de llarg i responen. Uns "altres" que sovint habiten en la zona fosca que no projecten els mitjans de comunicació de massa.

"Només queda de nosaltres el que donem", ens deia Torralba. I en els temps que corren cal rearmar èticament una societat que s'ha deixat vèncer per una economia canalla. Donar però gratuïtament. Un bona bona actitud per sortir de la crisi.

 

 

Etiquetat com a , , | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>