Compromís

Gran part del pensament i de les idees morals que defensava l'escriptor i pensador francès Albert Camus es podien concretar en un sol concepte; compromís. Prendre partit front la realitat, implicar-nos per tirar endavant tenint clar que la construcció del present depèn de nosaltres. Compromís és un concepte poc valorat en el moment actual, però resulta imprescindible per sortir de la crisi.

Camus era citat dissabte a la ràdio per l'economista Robert Tornabell quan al Maneres de viure de COMRàdio li preguntàvem pel dia després de la crisi. Un dia molt llunya encara a Espanya, al voltant de l'any 2017. Robert Tornabell, catedràtic èmerit de banca i finances internacionals de la Universitat Ramon Llull i ex-degà d'Esade, publicava fa un any el llibre "El día después de la crisis", un assaig lúcid sobre els motius, les conseqüències i les possibles sortides a la profunda crisi econòmica global.

El discurs d'aquest experimentat economista ens convidava abandonar la visió catastrofista que es projecta sobre la situació econòmica. Un discurs que contrau, que genera pessimisme i que paralitza la ciutadania."L'economia són també emocions". Però l'allau de notícies negatives que ens aclaparen no ens deixen veure la llum al final del túnel, "més aviat pensem que ve un tren en direcció contrària i en via única".

El professor Tornabell va ser especialment crític amb les retallades que aplica el nou govern català, sobretot en àmbits com la sanitat, "retallades que finalment concreten un estalvi poc decisiu i que en canvi provoquen una elevada preocupació, retalls desproporcionats enfront la capacitat de deute que encara té Catalunya". Robert Tornabell afirmava amb contundència que la solució a la crisi “passa pel creixement i no per les retallades” que faran augmentar el nombre d'aturats.

No resulta habitual valorar positivament l'actitud dels sindicats espanyols en la negociació col.lectiva o l'empenta dels emprenedors, imprescindible per sortir de la crisi. No és habitual projectar un missatge econòmic que apel.li a les emocions, a la motivació dels treballadors en les empreses, al valor de la formació, a fer-los creure que hi ha futur més enllà de l’amenaça d'acomiadament, que depèn de nosaltres, de tots nosaltres. El veterà economista demanava un canvi en les percepcions. Més sociologia que tècniques econòmiques. Un canvi de paradigma per no fer-nos addictes al desastre.

Compromís per sortir de la crisi.

Etiquetat com a , , , , | 1 comentari

Una comentari en l'entrada: Compromís

  1. Hola Jordi, em sembla molt bonic aquest missatge i molt encertat. Gràcies!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>