La classe política?


Publicat al diari Avui el 18 de juliol del 2006.

Un dels fenòmens lingüístics més curiosos i, alhora, menys estudiats de la nostra època és l’èxit fulminant de certes paraules i de certes locucions. Per exemple, ara mateix, l’expressió classe política. Fins fa un parell d’anys, gairebé ningú no feia servir aquesta locució. Ara, en canvi, és omnipresent al discurs polític i als mitjans de comunicació.

És la nova classe dirigent? Fins la caiguda del mur de Berlín, al nostre planeta hi havia dues classes dominants. Als països comunistes, manava la nomenklatura, lúcidament descrita per Voslensky. Als països occidentals, manava –i mana– la tecnostructura, lúcidament descrita per Galbraith, integrada pels alts directius de les grans empreses. És la classe política la novíssima classe dirigent? Jo diria que no. És una nova classe popular? És evident que no. És una nova classe professional, com ara la classe mèdica? Tampoc.

Quina mena de classe social és, doncs, la classe política? Jo diria que és el nou clergat. M’explicaré. A l’època medieval –i també durant el catolicisme social del franquisme– el clergat era una classe social autònoma, dedicada a la diguem-ne gestió de determinats assumptes públics: els espirituals, però també en part els culturals i els assistencials. Però era un àmbit social amb una estructura jeràrquica clara. Encara que tots fossin eclesiàstics, no era el mateix, en un monestir, ser el pare abat que ser el germà porter; no era el mateix, en una diòcesi, ser el senyor bisbe que ser un humil vicari. Igualment passa amb la classe política. Encara que tots siguin polítics, no és el mateix ser conseller de la Generalitat que ser regidor d’un petit municipi. La classe política, en conclusió, és el nou clero. I per formar-ne part, és clar, fa falta tenir vocació. Jo no en tinc: ho confesso.

Jo diria que aquest article meu del 2006 que ara reedito és cent per cent vigent.

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>