L’horitzó


Publicat al diari Avui el 4 de juliol del 2006.

La Fundació Rafael Campalans és un àmbit cultural molt notable com a fàbrica d’idees i com a memòria històrica del PSC. Ara acaba de publicar La situació lingüística a Catalunya i la seva projecció a Espanya, una obra important. La meva opinió és que aquest treball fa un diagnòstic lúcid i que després proposa un horitzó ben convincent per articular el plurilingüisme a Espanya, però gens convincent per redreçar la situació del català aquí.

Jo esperava que, des d’un àmbit ideològic del PSC, partit que defensa la idea de subsidiarietat aplicada al municipalisme, s’assumiria aquesta mateixa idea aplicada al fet lingüístic. M’hauria agradat que aquesta obra defensés el principi de subsidiarietat, com el que ja s’aplica a Europa en el terreny de les administracions, que vindria a dir que tot allò que puguin fer les llengües locals no ho han de fer les llengües globals. És a dir, que tot el que podem fer en català, no cal que ho fem en cap altra llengua. Jo pensava que aquesta proposta de futur i aquest llenguatge serien perfectament assumibles des de la identitat ideològica i des de la història del PSC. Però es veu que no.

La Fundació Rafael Campalans reconeix clarament que calen polítiques públiques a favor del català, per superar la situació d’inferioritat que viu respecte al castellà. Però per arribar on? “La situació òptima seria aquella en què tothom pogués utilitzar indistintament qualsevol de les dues llengües a la seva lliure elecció”. L’obra defensa, en conclusió, “la capacitat de sumar llengües i no d’imposar-ne una”. Jo crec que el bilingüisme militant i la neutralitat política en la tria lingüística que defensa la Fundació Rafael Campalans no conduiran de cap manera el català a la plenitud a què té dret qualsevol llengua viva.

Vet aquí, en aquest article que ara reedito, la meva lectura de la ideologia lingüística del PSC del 2006.

 

Publicat dins de lectures | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>