Paradoxes


Publicat al diari Avui el 20 de juny del 2006.

Tothom hi està d’acord, oi? De la mateixa manera que el fundador de la novel·la moderna és Cervantes, el fundador de l’assaig és Montaigne. Però és curiós. Imaginem-nos que tots dos fossin vius i la seva obra fos inèdita. Cervantes podria presentar el Quixot a un premi de novel·la sense cap problema. En canvi, si Montaigne presentava a un premi d’assaig un dels seus Assaigs, el jurat el rebutjaria, perquè diria que allò no era un assaig. Montaigne, al segle XXI, seria exclòs d’aquest gènere literari que ell va crear i batejar al segle XVI. Joan Fuster, el més brillant assagista de les lletres catalanes, era naturalment un gran lector de Montaigne i qualsevol que estimi aquest gènere i no vulgui començar la casa per la teulada també hauria de llegir-lo. Però tant se val. Un jurat diria que els Assaigs de Montaigne no són assaigs, sinó una altra cosa. Potser memòries, potser dietaris; prosa no de ficció, això sí, però no específicament assaigs. Gran paradoxa.

En parlàvem l’altre dia els del jurat del divuitè premi d’assaig breu, que atorga la Penya Joan Santamaria – Agrupació per al Foment de la Cultura Catalana (el nom és tan llarg perquè uneix els noms de les dues entitats que acaben de fusionar-se). I també comentàvem una altra paradoxa ben curiosa, igualment relativa als premis literaris.

En llengua catalana, n’hi ha més d’un miler. Però hi ha gèneres que compten amb centenars de premis –la poesia– i n’hi ha que no disposen de cap premi específic –els dietaris– i n’hi ha que, senzillament, no encaixen en cap premi literari dels existents en la nostra llengua –l’aforisme. Com a escriptor d’aforismes no em fa cap gràcia, és clar. Decididament, el món dels premis literaris és ple de paradoxes.

Aquestes paradoxes que comentava l’any 2006, quan vaig publicar aquest article que ara reedito, continuen existint a hores d’ara.

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>