La quarta radiografia


Publicat al diari Avui el 6 de juny del 2006.

A Catalunya, amb quatre radiografies n’hi ha prou per diagnosticar l’estat actual del català. Primera radiografia: la normativa. Cap problema amb el diccionari, cap problema amb la gramàtica. Gràcies a Pompeu Fabra, gràcies a la feina i a l’autoritat indiscutida de l’Institut d’Estudis Catalans.

Segona radiografia: la legalitat. L’estatut jurídic del català millora clarament amb el nou Estatut d’autonomia. Almenys, jo he arribat a aquesta conclusió després de llegir-ne els apartats lingüístics. I si, tal com diuen les enquestes, al referèndum del 18 de juny guanya el sí, després vindrà una nova Llei de política lingüística, que millorarà encara més la situació legal de la nostra llengua.

Tercera radiografia: la vida pública. Els usos públics del català, des de la ràdio fins a l’aula, des del rètol de la botiga fins al web, són notables, tot i que es troben encara lluny de la plenitud a què té dret qualsevol llengua al seu territori i que, en alguns casos, la qualitat de la llengua pública als mitjans de comunicació és deficient.

Quarta radiografia: els usos interpersonals. L’endemà del referèndum, la situació serà la mateixa que ara. En aquest àmbit –el més important de tots– la nostra llengua mai no havia estat tan malament com ara. El català ha sobreviscut sense gramàtica unificada, sense reconeixement legal i sense presència pública. Però no pot sobreviure sense parlants. O amb uns parlants que no exerceixen com a tals, perquè cada dos per tres es passen sense necessitat al castellà. Diu el nou Estatut que el català és la llengua d’ús normal i preferent de les administracions públiques i etcètera. Molt més important que això és que sigui la llengua d’ús normal i preferent de tot el veïnat, cosa que depèn de l’àmbit de decisió personal.

Quatre radiografies que –sumades– expliquen bé l’estat del català a Catalunya l’any 2006, quan vaig publicar aquest article que ara reedito.

 

 

Publicat dins de llengua i comunicació | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>