El 1830 trontolla!


Publicat al diari Avui el 23 de maig del 2006.

L’any 1830, quan el senyor Esteve va fundar la merceria la Puntual, el català era una llengua absent de la vida pública. La llengua dels usos públics era el castellà, en companyia del llatí eclesiàstic. Però el català era realment la llengua d’aquí i gaudia d’una vitalitat extraordinària. Avui dia, la presència pública del català és molt notable i en alguns àmbits –per exemple, la toponímia de carrers i places de pobles i ciutats– gairebé ha arribat a la plenitud. En canvi, la vitalitat actual de la nostra llengua és clarament menor que la que tenia l’any en què va fundar-se la famosa botiga imaginada per Santiago Rusiñol. Per què?

La resposta és òbvia. Però ja sabem que els humans som d’una mena de manera que ens obstinem a ignorar les obvietats i per això cal repetir-les de tant en tant. Som-hi, doncs: dels àmbits d’ús d’una llengua viva, el més important de tots és l’ús lingüístic interpersonal. Precisament, l’àmbit en què ha posat més èmfasi Miquel Pueyo, secretari de Política Lingüística de la Generalitat fins a l’última crisi de govern. La persona que el substitueixi hauria de continuar donant prioritat als usos lingüístics interpersonals, perquè, si no, malament rai! El 1830 trontolla! exclamava el senyor Esteve quan anaven mal dades. I sí: trontolla la vitalitat que tenia la nostra llengua el 1830.

A més a més, la política lingüística de la Generalitat de Catalunya comença a tenir un problema greu i és la poca durada en el càrrec dels màxims responsables de la matèria. Aina Moll, Miquel Reniu i Lluís Jou van treballar al capdavant de Política Lingüística més de set anys en cada cas. Jordi Roigé, Antoni Mir i Miquel Pueyo, només un any en cada cas. Així no anem bé.

Rellegit aquest article meu ara que han passat més de sis anys, trobo que és una reflexió del tot  vigent. 

 

Publicat dins de llengua i comunicació | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>