Que no s’hi fiqui


Publicat al diari Avui  l’11 d’abril del 2006.

El discurs públic contra la llengua catalana no fa vacances. A través dels altaveus habituals, insisteix en les fal·làcies de sempre. Una de les més repetides és la que fa així: “Que cadascú parli com vulgui: la Generalitat no s’hi ha de ficar”.

Cal reconèixer que aquesta fal·làcia és hàbil. D’una banda, els hereus de la ideologia lingüística del franquisme arriben ara en nom de la llibertat a la mateixa conclusió a què arribava la dictadura: el català és una llengua sobrera. D’altra banda, fan veure que es limiten a denunciar una cosa lletja: el mal costum dels humans de ficar-nos allà on no ens demanen.

Que cadascú parli com vulgui? Que la Generalitat no s’hi fiqui? A veure. Vivim en democràcia i en economia de mercat. Les polítiques públiques han de respectar i respecten totes les llibertats, però han d’actuar i actuen contra els efectes injustos del mercat i, alhora, han de promoure i promouen els civismes, entre els quals el civisme lingüístic.

Si ningú no vol ara i aquí el retorn al capitalisme salvatge del segle XIX, per què hem d’aplicar la idea del mercat sense cap regulació només a la qüestió lingüística? I per què només a l’àrea idiomàtica catalana? Si tothom admet la necessitat de polítiques públiques que regulin, poc o molt, l’ensenyament, la sanitat, els serveis socials i el medi ambient, per què no hem de tenir política lingüística? Si celebrem l’expansió dels civismes, com ara el civisme ecologista, promogut des de l’Administració pública, per què no ha de poder la Generalitat fomentar el civisme lingüístic? Per tant, les campanyes lingüístiques institucionals, des de la Norma fins a la Queta, són campanyes pròpies d’una societat democràtica avançada. Que tinguin o no prou eficàcia és un altre debat.

Un article meu de l’any 2006 que és plenament vigent l’any 2012.

Publicat dins de llengua i comunicació | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>