El contradiscurs


Publicat al diari Avui el 14 de març del 2006.

Des de sempre, el discurs lingüístic, com qualsevol altre discurs social, s’expressa a través de paraules. Al fons de les paraules hi ha idees, sentiments i vivències. Ara i aquí, el discurs sobre el fet lingüístic s’alimenta més que res del discurs periodístic i del discurs polític, cada cop més fusionats. No sempre ha estat així. L’acta fundacional del primer catalanisme lingüístic, l’any 1833, va ser un poema, l’oda La Pàtria d’Aribau. Però a començaments del segle XXI són els mitjans de comunicació i els partits el camp de batalla de l’opinió pública.

Parlem de batalla perquè qualsevol discurs social que vol prosperar ha de vèncer el contradiscurs corresponent. El discurs del catalanisme lingüístic ha de fer front, ara més que mai, a un contradiscurs que té altaveus tan potents com el PP, la Cope i El Mundo. I hem de reconèixer que l’èxit d’aquest contradiscurs arriba a l’extrem de determinar fins i tot la nostra pròpia agenda temàtica: aconsegueixen que parlem, en defensa pròpia, dels temes que ells trien.

Exemple claríssim d’això que diem és un dels continguts més repugnants del contradiscurs, presentat en societat l’any 1993, quan una portada del diari ABC titulava: “Igual que Franco però a l’inrevés. Persecució del castellà a Catalunya”. A hores d’ara, el contradiscurs hi insisteix: el catalanisme imposa el català com el franquisme imposava el castellà. La nostra resposta a aquesta barbaritat és ben fàcil: Franco encapçalava una dictadura i, per tant, comparar les imposicions idiomàtiques del franquisme amb la regulació lingüística de la democràcia actual vol dir, senzillament, no diferenciar entre una dictadura i una democràcia, error gravíssim que només poden cometre aquelles persones que no són demòcrates.  El mal és que pesa més la potència de l’altaveu que la força de la raó.

Espanya no té remei! L’any 2006, quan vaig publicar aquest article que ara reedito, ja ho sospitàvem. Ara ho sabem del cert. L’any 2012, el poble català ha dit a Espanya: s’ha acabat el bròquil!

Publicat dins de llengua i comunicació | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>