Solidaritats


Publicat al diari Avui el 14 de febrer del 2006.

Una bona manera de combatre l’ús demagògic de la idea de solidaritat seria obligar tothom a fer servir el plural. A partir d’ara, hauríem de parlar de solidaritats. Entre persones. Entre generacions. Entre territoris també: entre el nord i el sud del planeta, entre els Estats, entre les nacionalitats i regions d’un mateix Estat, entre les comarques. Solidaritats diverses: l’econòmica, que és la que sempre s’invoca, però també la lingüística. Un joc permanent de solidaritats, basat en la reciprocitat, seria una mena de comerç ètic a gran escala. Res més lluny de la nostra realitat, però.

Una enquesta ens acaba de dir que la meitat del conjunt de la ciutadania espanyola opina que Catalunya és insolidària. És una opinió certament repugnant, basada en la més gran de les mentides, ja que Catalunya és la terra més solidària d’Europa. Parlem de solidaritat econòmica, oi? Però i la lingüística?

Els Països Catalans, Galícia i el País Basc hem de ser receptors de solidaritat lingüística. Hi tenim el mateix dret que té el sud d’Espanya a ser receptor de solidaritat econòmica. Tenim dret a la solidaritat del Govern de l’Estat i de les regions que tenen el castellà com a llengua pròpia. La dura realitat, però, és que aquests àmbits són agressivament insolidaris. En comptes de contribuir al redreçament del català, el gallec i el basc, només miren de reforçar l’hegemonia del castellà fora de la seva àrea idiomàtica i, en el cas català, miren també de dinamitar la unitat de la nostra llengua.

Catalunya, el País Valencià i les Illes som terres exageradament solidàries, en el terreny econòmic, amb la resta de l’Estat i, en canvi, l’Espanya castellana és brutalment insolidària amb nosaltres, en el camp idiomàtic. D’això se’n diu ser cornut i pagar el beure!

Rellegir aquest article de la meva hemeroteca personal ens recorda d’on venim i per què som on som.

 

 

 

Publicat dins de país | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>