Vigència d’Aracil

 

Publicat al diari Avui el 17 de gener del 2006.

El discurs públic sobre la llengua és un camp de batalla permanent. Des del catalanisme lingüístic, hem de ser conscients que la batalla principal no és la del contingut del nostre discurs lingüístic, sinó la de l’agenda temàtica. Ras i curt: hem de triar nosaltres els temes de debat.

És amb aquest criteri que vull recordar que l’octubre del 1982 es va publicar la primera edició del llibre Papers de sociolingüística, que recull l’essencial del pensament sociolingüístic de Lluís Vicent Aracil. Tot i que la influència de les idees d’Aracil ha estat i encara és extraordinària, es tracta d’un pensament que va ser transmès sobretot oralment; els escrits sociolingüístics del fundador de la sociolingüística catalana són escassos i dispersos. Així és que el conjunt de treballs d’Aracil aplegats a Papers de sociolingüística representa el llibre sagrat de la sociolingüística catalana.

Fa un paper comparable al Curs de lingüística general, el llibre que va recollir a començaments del segle passat el pensament del fundador de la lingüística general, Ferdinand de Saussure, i que no va escriure ell, sinó els seus deixebles. Per sort, l’essencial del pensament sociolingüístic d’Aracil ho tenim aplegat a Papers de sociolingüística i escrit per ell mateix. El llibre, naturalment, ha conegut posteriors edicions. El 20è aniversari de la primera edició, l’any 2002, va passar desapercebut. El 25è aniversari s’escau l’any que ve, el 2007. Ara és el moment de començar a treballar en aquesta commemoració, si no és que volem que també passi desapercebuda, cosa que seria una llàstima. Recordem que Lluís Vicent Aracil és autor de la idea que continua sent el motor de qualsevol política lingüística digna: el dilema es planteja entre la substitució i la normalització lingüística, l’èxit de la qual depèn de molts factors extralingüístics.

Lluís Vicent Aracil és i serà sempre ni més ni menys que el fundador de la sociolingüística catalana. Aquest article meu del 2006 que ara reedito és del tot vigent, ara que celebrem –més ben dit, ara que hauríem de celebrar– el trentè aniversari de la primera edició del llibre Papers de sociolingüística.

Publicat dins de lectures | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>