Plenitud lingüística

Publicat al diari Avui el 20 de desembre del 2005.

El president Maragall ha parlat fa pocs dies de plenitud nacional. A mi la idea de plenitud com a horitzó sempre m’ha agradat. El diccionari defineix plenitud com a qualitat de ple. I la definició de ple fa així: que conté de quelcom tant com permet la seva capacitat. Ja m’agraden, aquestes definicions lexicogràfiques. Però la paraula plenitud té des de sempre una força semàntica que va molt més enllà del que diuen les definicions. Així és bo de parlar de la plenitud personal i, també, de la plenitud nacional.

Però, per allò que es diu en castellà de cada loco con su tema, jo del que vull parlar ara i aquí és de la plenitud lingüística. Primer, la plenitud lingüística personal: no volem ser monolingües, tampoc no volem ser bilingües, volem ser plurilingües, però el grau més alt de competència lingüística l’hem de reservar per al català. Segon, la plenitud idiomàtica de la nostra llengua: a la nostra àrea idiomàtica, tot el que podem fer en català no ho hem de fer en cap altra llengua; si ho hem de quantificar, de la mateixa manera que parlem de plena ocupació quan la gent sense feina és menys del 5 per cent de la població activa, podríem començar a parlar de plenitud idiomàtica del català quan als Països Catalans més del 80 per cent dels usos lingüístics interpersonals i socials fossin en català. I, finalment, plenitud lingüística a tot arreu: la plenitud idiomàtica no és un ideal particularista a favor del català, sinó que és una idea a favor de la diversitat lingüística, a favor del patrimoni cultural de la humanitat; totes les llengües vives tenen dret a la dignitat i a la plenitud.

Jo diria que aquest article meu de fa set anys que ara reedito és cent per cent vigent.

 

 

Publicat dins de llengua i comunicació | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>