El sud intel·ligent

 

Publicat al diari Avui el 22 de novembre del 2005.

La idea de país més brillant que he sentit a dir mai a Josep-Lluís Carod-Rovira és la que fa més o menys així: els barcelonins es pensen que Catalunya acaba a Sitges; però està comprovat científicament que existeix vida intel·ligent al sud de Sitges.

I sí. La setmana passada, la ciutat més potent del nostre sud donava dos senyals notables de vida intel·ligent. Dimarts, en caure a causa de la pluja un tros de la muralla de Tàrraco –ja el reconstruiran–, la ciutat romana ens recordava la seva esplendor. I dissabte van reviure amb renovada força els premis literaris Ciutat de Tarragona.

Però l’esdeveniment d’enguany que demostra més clarament la tesi segons la qual existeix vida intel·ligent al sud de Sitges és la recent publicació del llibre Tarragona, patrimoni humà. Els magnífics textos del periodista Carles Marquès –ben escrits i ben documentats– i les magnífiques fotografies de Ricard Pla, Jordi Puig i Pere Vivas ens guien en un viatge per la història, l’arquitectura, l’art, la festa i la gent de Tarragona. Els autors, a través de la paraula i de la imatge, ens mostren el patrimoni humà d’aquesta ciutat declarada patrimoni de la humanitat.

Seria una llàstima que aquest llibre –pensat i escrit en català, però traduït a altres llengües– fos només el típic llibre per a turistes. Un llibre així interessa, en primer lloc, als mateixos tarragonins: hauria de ser present a les biblioteques particulars i a les biblioteques públiques i  a les escoles i als instituts de Tarragona. I interessa, en segon lloc, a tota la gent dels Països Catalans que vulgui tenir una visió completa de la nostra primera gran ciutat. I també interessa als turistes d’arreu, és clar.

Aquest article de fa set anys que ara reedito, dedicat al certament magnífic llibre de Carles Marquès i companyia, suggereix un eslògan que regalo als tarragonins: Tarragona, la nostra primera gran ciutat. És un eslògan potent, oi?

 

Publicat dins de país | 2s comentaris

2 comentaris a l'entrada: El sud intel·ligent

  1. Joaquim Torrent diu:

    Em sembla molt bé el que diu en Carod, però voldria remarcar que “el nostre sud” no són les comarques tarragonines, ni les ebrenques, el nostre sud és el País Valencià, i més en concret les terres situades sota la línia Biar-Busot. No ho oblidem. Tal com va dir l´ínclit Ramon Muntaner som una mata de jonc, que amb totes les tiges dels joncs té força i resistència, però si agafem aquests mateixos joncs, un per un, resten a mercè del vent…

  2. Joaquim Torrent diu:

    I més sobre Tarragona. A mi em fa basarda aquest macropojecte de “Barcelona World”. A més de xarró i provincià, no està gens clar el seu finançament ni la credibilitat d’algun dels seus promotors. El que més m’amoïna, però, és que “pot acabar”, si “acabar”, amb 2000 anys d’ història i convertir Tarragona en una cosa aliena i irreconeixible. Caldria replantjar aquesta “iniciativa” (SIC) i optar per altres formes de desenvolupament , més sostenibles i respectuoses amb el país.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>