Santa Coloma de Gramenet

 

Publicat al diari Avui el 25 d’octubre del 2005.

Avís. Jo tinc la doble nacionalitat municipal: Barcelona i Santa Coloma de Gramenet. Dues ciutats acaronades pel Besòs, riu metropolità i, també, aquest mes d’octubre, riu de lletres. Parlo ara des del patriotisme colomenc, però no exagero: el patrimoni literari de Santa Coloma de Gramenet és ben notable i ben viu.

Inventari. Dos clàssics amb l’obra ja completa (Josep Maria de Sagarra i Josep Sol). Un clàssic amb l’obra encara feliçment incompleta (Màrius Sampere). Tres biblioteques públiques amb molta vida (la Central, la de Can Peixauet i la de Singuerlín). Una llibreria potent (Carrer Major). L’Associació Colomenca de Literatura (encapçalada pel poeta Rodolfo del Hoyo). Les activitats literàries del Centre Excursionista Puig-Castellar. Els jocs florals patrocinats per Pascsa. Un editor jove amb molta empenta, que és també poeta, Joan de la Vega (L’Esguard i La Garúa). Una regidora de Cultura que milita a favor de la cultura, Montserrat Olivés. Un alcalde capaç de vibrar amb les iniciatives culturals, Bartomeu Muñoz. Un planter valuós d’escriptors locals, que inclou noms com els dels poetes Vicenç Llorca i Jordi Valls. I des d’ara, també, el títol de ciutat de la poesia, atorgat a Santa Coloma de Gramenet en aquestes mateixes pàgines per Sebastià Alzamora, en la seva crònica de l’acte de lliurament dels primers premis de poesia Màrius Sampere, acte que culminava les Samperíades. Un espectacle cultural magnífic, ideat per David Marín, com a marc dels premis a dos poetes emergents, el valencià Joan-Elies Adell i el canari Francisco León.

Conclusió. Amic lector, amiga lectora: a Santa Coloma de Gramenet no només hi passen coses lletges. No és una ciutat condemnada a protagonitzar només notícies de successos, sinó que és una ciutat amb prou mèrits per protagonitzar bones notícies a les pàgines de cultura.

El més significatiu d’aquest article de la meva hemeroteca personal que ara reedito és la data. Sí. La tardor del 2005 va ser un temps de plenitud de la vida literària a Santa Coloma de Gramenet.

 

 

Publicat dins de país | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>