No s’hi val a vacil·lar

Publicat al diari Avui l’1 d’octubre del 2005.

De grans personatges, les lletres catalanes n’han parit almenys quatre: Tirant lo Blanc,  Manelic, el senyor Esteve i la Colometa. A mi el que més em commou és el senyor Esteve. Els nostres cosmopolites dirien que és perquè tots els catalanistes tenim ànima de botiguer, encara que no hàgim estat mai darrere un taulell. Mentida. És perquè el senyor Esteve destil·la una tristesa còmica.

El fet és que el senyor Esteve avi troba bé que l’Estevet vagi a l’escola, perquè hi ensenyen lletra i les quatre regles (el que troba bé, de fet, és aprendre a sumar i a multiplicar: això de restar i dividir no ho veu gens clar). L’escola d’avui continua tenint llengua i matemàtiques com a matèries bàsiques. Els nostres escolars hi dedicaran moltes hores al llarg d’aquest curs que acaba de començar.

Un estudi fet entre els escriptors nord-americans va demostrar que, tot i que escrivien correctament, eren incapaços de recordar la majoria de les normes lingüístiques. Només en recordaven algunes: les més productives. Si l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana fes un estudi similar, el resultat seria el mateix. Tots recordem que l’accent gràfic de la a és sempre obert, però hem oblidat la normativa sobre la ela geminada; a més, si mai vacil·lem sobre si hem de vacil·lar amb ela geminada o sense, consultem el diccionari i avall.

Vull dir que les escoles i els instituts, en comptes d’ensenyar tanta normativa lingüística, el que haurien de fer és ensenyar les quatre regles de la llengua: escoltar bé, llegir amb molt de gust, parlar com cal i escriure sense por i sense faltes. El nostre sistema educatiu hauria de treballar molt més les habilitats lingüístiques que no pas la teoria. D’això, en depèn la plenitud lingüística personal de les noves generacions i, per tant, no s’hi val a vacil·lar.

És oportuna la reedició d’aquest article meu del 2005 ara que, un any més, comencem un nou curs escolar.

 

Publicat dins de llengua i comunicació | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>