Ecologisme lingüístic

Publicat al diari Avui el 9 d’agost del 2005.

Aquests dies, en ple estiu, encara amb tots els colors del verd ben vius, semblen propicis per parlar de la ideologia verda. Som-hi, doncs!

Tot va començar amb el concepte d’ecosistema. Un naturalista dels d’abans, quan descobria un ocell d’una nova espècie, què feia? N’anotava els costums, el dissecava i el desava dins d’una vitrina per exhibir-lo. De vegades, l’ocellot no es deixava capturar i llavors el nostre naturalista s’havia de conformar amb dibuixar-lo amb molta traça, però –això sí– ben net de l’entorn. La naturalesa s’estudiava descontextualitzada. Aquí un ocell. Aquí un arbre. Aquí una roca. Aquí un riu. El bosc no existia.

Ara ja no pensem així. Ara sabem que l’ocell i l’arbre i la roca i el riu i etcètera formen una unitat integrada, un ecosistema. I el que és més important: els humans ens plantegem de treballar per mantenir la vitalitat de tots els ecosistemes naturals i de totes les espècies que en formen part. Tendim a viure el nostre planeta com un únic ecosistema, incloent-hi els àmbits urbans. A començaments del segle XXI, resumim en una sola paraula la nova harmonia que volem entre la naturalesa i la humanitat. Aquesta paraula és sostenibilitat. És ben natural –i mai més ben dit– que tot plegat tenyeixi avui dia el pensament polític de tots els partits democràtics i especialment dels verds.

La ideologia verda ha esdevingut tan potent i tan convincent que ha acabat conquerint –feliçment, diria jo– altres camps, com l’idiomàtic. Així, podem parlar avui dia, tranquil·lament, d’ecologisme lingüístic. Expliquem-ho amb un parell d’idees: primera, el patrimoni lingüístic de la humanitat és tan valuós com el patrimoni natural del món; segona, la diversitat lingüística de la humanitat és tan important com la diversitat biològica del planeta.

Per tot plegat, m’ha agradat molt que a La Rambla, que és la revista d’Iniciativa per Catalunya Verds de Barcelona, Enric de Vilalta –responsable de la política lingüística d’ICV– propugni clarament l’assumpció del diguem-ne ecologisme lingüístic per part d’Iniciativa. “Per a una formació ecosocialista com la nostra hauria de ser senzill”, diu. Tant de bo! Més encara. L’ecologisme lingüístic hauria d’impregnar la ideologia política de tots els nostres partits, perquè hauria de ser un dels ingredients bàsics del catalanisme del segle XXI.

Set anys després de publicar per primera vegada aquest article de la meva hemeroteca personal, només puc dir que ara diria les mateixes coses i amb les mateixes paraules.  

Publicat dins de llengua i comunicació | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>