Elogi de la ficció

 

Publicat al diari Avui l'11 d'agost del 1989.

"Si tanques la porta a tots els errors, deixaràs a fora la veritat." Paraula de poeta. De Tagore. De vegades diem: la realitat supera la ficció i volem dir que som davant d'un fet excepcional, perquè el que és normal és que la ficció superi la realitat. Però crec que l'important no és preguntar-nos quin dels dos àmbits és el més capaç de generar esdeveniments extraordinaris, sinó mirar de saber si al coneixement de la veritat de la vida s'hi arriba més bé a través d'un relat real o d'un de ficció.

"És fàcil parlar quan no vols dir tota la veritat". Paraula de poeta. De Tagore. Estic convençut que la veritat de la vida és més fàcil trobar-la a la ficció. No és cap estirabot. És una simple constatació. En les relacions personals, siguem francs, mai no diem la veritat, tota la veritat i res més que la veritat; ens frenen la prudència, la delicadesa, la mà esquerra. Em refereixo, és clar, a la veritat personal de cadascú, única via per arribar a una hipotètica veritat de validesa general. I les notícies dels mitjans d'informació, la veritat sigui dita, amb prou feines reflecteixen una part de la veritat, que, donant-se a conèixer, de vegades desfigura el conjunt de la veritat. La premsa escrita i els noticiaris de ràdio i televisió són un aliment espiritual imprescindible, però l'autenticitat que tenen és menor que la de la ficció. I el pensament teòric, el pobre, ha de fer un esforç tan aclaparador per construir una estructura coherent i un llenguatge precís que, a última hora, esgotat, no es veu amb cor de treure'n l'aigua clara. Avancem més ràpid cap a la lucidesa a través de les paradoxes de la imaginació que no pas basant-nos en la coherència del pensament. La filosofia és un camí cap a la llum incert i interminable; la ficció literària o cinematogràfica, en canvi, és una drecera segura.

"La veritat troba que la realitat és un vestit massa estret. En la ficció s'hi mou folgada." Paraula de poeta. De Tagore.

Com a articulista, sovint m'agrada fer servir una estructura narrativa que podríem anomenar d'obra vista. Com la de les cases, tan corrents a Londres, amb els maons de les façanes a la vista. En aquest article meu del 1989 que ara reedito, això que dic és molt clar. Els tres paràgrafs comencen de forma idèntica: "Citació entre cometes" + Paraula de poeta + De Tagore.

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>