Obert per vacances

 

Publicat al diari Avui el 4 d'agost del 1989.

L'agost s'ha consagrat com el mes de les vacances. El mes del tancat per vacances a Barcelona, més buida que mai. El mes de l'obert per vacances a la costa, més atapeïda que en cap altra època de l'any. Per què hem assignat aquest paper precisament a l'agost? El clima, entre nosaltres, ens permetria també optar pel juliol o pel juny i fins i tot preferir-los, però el calendari escolar i sobretot un costum recent però ja irreversible ha convertit l'agost en el mes de vacances per excel·lència. Fins i tot la justícia civil declara l'agost inhàbil. L'altra cara de la moneda és que la indústria turística, essencial en la nostra economia, a l'agost fa l'agost i els que hi treballen treuen el fetge per la boca.

Com que les notícies a l'agost també fan vacances, l'actualitat informativa viu més que res de notícies passades que encara porten cua i d'esdeveniments que s'anuncien però que encara no han arribat. Els mitjans de comunicació s'alimenten també aquests dies d'una sèrie de fets estiuencs, repetits any rere any, que tenen més de ritual que no pas de novetat; per exemple, les inevitables entrevistes als famosos de vacances.

Avui dia, les vacances les veiem com un dret, viscut amb tota la naturalitat del món, dels que estudien i dels que treballen, és a dir, dels que són dins el sistema educatiu -des de la guarderia fins a la Universitat- i dels que són dins el món laboral. I les mestresses de casa? I els desocupats crònics? I els vells pobres? No es tracta ara, amb la calda que fa, d'amargar-nos la vida amb discursos feministes, de solidaritat social i de solidaritat generacional i, a més a més, és cert que algunes dones de sa casa i alguns jubilats amb calerons s'ho passen la mar de bé aquest mes d'agost. Però tampoc no podem oblidar que mares de família de les classes populars, desocupats i submergits i marginats i jubilats pobres viuen l'agost com el mes de les vacances dels altres, dels que fan vacances. Ells no compten, tampoc a l'agost.

Però no ens posem transcendents. Aquest mes no.

La reedició d'aquest article meu sobre les vacances d'agost, que ben mirat hauria d'haver titulat Les vacances dels altres, em suggereix, ara que s'acosten les vacances de Setmana Santa, el títol d'un altre article que potser algun dia escriuré: Les altres vacances. Sí. Les de Setmana Santa han esdevingut a la nostra època les altres vacances (Nadal és tota una altra cosa).

 

Publicat dins de vida diària | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>