Antiracistes i racistes

 

Publicat al diari Avui el 22 de maig del 1989.

Alguns intel·lectuals orgànics del yuppisme de cop i volta s'han tornat antiracistes. És curiós. Bé, diem que una cosa és curiosa quan no sabem què dir i, en aquest cas, em fa l'efecte que l'explicació és ben clara.

N'hi ha que no cal que diguin que són antiracistes. Els que des dels sindicats o des de les associacions de veïns lluiten per defensar els interessos populars, els que no es desentenen dels que no tenen feina, els que des de fundacions privades o des d'entitats catòliques ajuden els marginats, els que no viuen enlluernats per l'èxit individual i immediat, tots els que tenen un esperit solidari no cal que diguin que no en són, de racistes, perquè l'antiracisme, en ells, forma part natural d'una actitud més general. Són sensibles a totes les injustícies, actius contra totes les injustícies i, per tant, també contra les possibles injustícies racials.

N'hi ha, en canvi, que cal que ho diguin, que són antiracistes. Alguns intel·lectuals orgànics del yuppisme han trobat en l'antiracisme la coartada ideal per justificar la insolidaritat daurada en què viuen. (Fan ben bé el mateix que feien, al segle passat, alguns burgesos farisaics, que explotaven els obrers de mala manera, maltractaven les minyones, però -això sí- eren caritatius amb els pobres de solemnitat, i així vivien amb la consciència tranquil·la.) No els interessen gens ni mica ni els sindicats, ni els nostres desocupats, ni els pobres autòctons, però busquen amb lupa la injustícia racial… entre els nordafricans que tenim aquí, però, més que res, entre els negres, els poquets d'aquí però sobretot els de Sudàfrica, que són molt lluny i que els maltracten blancs. Perquè els negres d'altres Estats africans, que encara ho passen més malament, oprimits per altres ètnies negres, aquests no compten. Es veu que el racisme entre negres és de segona categoria…

Certament, fins i tot les causes més nobles -l'antifeixisme, l'antiracisme, etcètera- poden ser banalitzades.

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>