Barcelona capital

 

Publicat al diari Avui el 3 d'abril del 1989.

La Barcelona del treball i del progrés, el cap i casal històric dels catalans, la ciutat amfitriona dels Jocs Olímpics del 92 és una capital, sí, però capital de què?

Assistim a una ofensiva ideològica de destacats polítics i opinadors que, de manera ben explícita unes vegades i de forma implícita altres, proclamen que Barcelona ha de ser la capital de l'entorn metropolità i, alhora, l'altra capital d'Espanya. La Corporació Metropolitana, sortosament desapareguda, responia una mica a aquest anhel metropolità espanyolista. Jo conec bé el cinturó de Barcelona, perquè hi he viscut durant anys i encara ara hi estic arrelat, i sé que la gent del voltant de Barcelona s'estima l'autonomia municipal i no vol supeditar-la a l'Ajuntament barceloní. Els que aixequen la bandera metropolitana solen ser tipus que viatgen abans a Nova York, que per anar-hi cal agafar un vol intercontinental, que no pas a Santa Coloma de Gramenet, que s'hi arriba amb el metro. Són tipus que ahir eren revolucionaris que dels obrers només en sabien el que en deien els llibres, i avui són yuppies que veuen els veïns metropolitans solament a través dels mapes. I consti que a mi Madrid, on vaig viure-hi més d'un any, és una ciutat que m'encanta, però, francament, no crec que Madrid necessiti per res un segon Madrid. En canvi, com a barceloní que sóc de naixement i de residència, penso que la meva ciutat necessita ser una Barcelona de primera.

Jo crec que Barcelona ha de ser la capital política de Catalunya, la capital cultural dels Països Catalans i la capital econòmica del Mediterrani nord-occidental. Si vol exercir bé aquesta triple capitalitat, ja té prou feina. No ha de voler ser la segona capital d'Espanya. Tal com diuen amb molta raó els madrilenys, "segundas partes nunca fueron buenas".

Vet aquí un debat vigent. Vet aquí una opinió vigent.

Publicat dins de país | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>