Exageració fatal

 

Publicat al diari Avui el 20 de març del 1989.

Si hi ha alguna cosa fatalment condemnada a l'exageració és la imatge pública dels que tenen imatge pública. No hi ha res a fer, no hi ha manera de trobar l'equilibri entre el poc i el massa. Fixem-nos, si no, en la biografia dels noms importants de la nostra història o en la vida dels noms coneguts de la nostra societat. Ens adonarem que l'opinió que en tenim és sempre exagerada. Durant anys i anys, al geni -si és que hi ha genis, que no n'hi ha- tothom que el coneix el considera un tipus normal i corrent o, pitjor encara, una mica estrany. Ara bé, un cop ha triomfat, és a dir, ha estat proclamat oficialment valuós, reconeixement que a alguns els arriba quan ja són grans o, fins i tot, quan ja són morts, llavors tothom coincideix a dir que és un fora de sèrie. No cal dir que els que adoren el talent consagrat són els mateixos que ignoren el talent que comença. El bo del cas és que, moltes vegades, el geni d'incògnit no se sent gens acomplexat i, un cop dalt del pòdium, es veu a ell mateix igual que quan era lluny del triomf, potser una mica més vell, potser una mica més savi, però si fa no fa el mateix de sempre. Són els altres que en fan un gra massa, perquè l'infravaloren o perquè el sobrevaloren. El més curiós és que els que més l'havien conegut quan no era famós i, per tant, més l'havien menystingut, després no saben com sumar-se a la mitificació. Vet aquí un exemple, apropiat a aquests dies sants. Resulta que els de Natzaret no creien en Jesús de Natzaret. Segons conta l'evangelista Mateu, deien: "D'on li vénen a aquest la saviesa i els miracles? No és aquest el fill del fuster? No és la Maria la seva mare? D'on li ve, doncs, a aquest tot això?".

Aquest article meu del 1989 ara l'escriuria amb les mateixes paraules. No ha envellit gens.

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>