Fanàtics

 

Publicat al diari Avui el 27 de febrer del 1989.

La perfecció és el somni impossible dels fanàtics. La plenitud, en canvi, és l'horitzó humà i necessari, possible, d'una vida, d'una feina ben feta. Woody Allen ha arribat a la plenitud cinematogràfica. Jo he vist totes les seves pel·lícules i crec que la que ara fan als nostres cinemes -September- és una obra rodona, sense pretensions però sense mancances. No fa riure com els primers films, però commou, fa pensar. Un dels personatges, físic de professió, diu aquesta frase: "L'univers és fortuït, moralment neutre i increïblement violent". Cert. Però nosaltres els humans, que hem arribat a l'estadi superior de l'evolució còsmica, hem instaurat contra l'atzar, la llibertat; contra la neutralitat moral, l'ètica; contra la violència, la paraula. Ens hem civilitzat. No tots els humans, però. Els fanàtics continuen sent arbitraris, amorals i violents.

La Inquisició, filla borda del cristianisme, ja està morta i enterrada. L'estalinisme, fill bastard del marxisme, està en vies de liquidació. El feixisme, fill il·legítim de la democràcia, agonitza al nostre planeta. El fonamentalisme islàmic, en canvi, és el fanatisme emergent; és, per tant, el que més ens hauria de preocupar. La criminal croada de Khomeini contra el novel·lista Salman Rushdie ens hauria de fer obrir els ulls.

Ivan Tubau, dissabte, comparava Khomeini amb Bascompte, que va respondre al manifest anticatalà de Jiménez Losantos disparant-li un tret a la cama. Tubau té i no té raó. Són dos fanàtics, sí, l'un de la perfecció religiosa, l'altre de la perfecció nacional, que no responen a les paraules amb altres paraules, sinó amb trets. Però Bascompte és una illa minúscula de fanatisme en un mar de civilització, mentre que Khomeini fa de portaveu de l'immens Islam fanatitzat.

Aquest article meu del 1989 que ara reedito és, com el de la setmana passada, del tot vigent, perquè el tema de tots dos articles -el fonamentalisme islàmic- dissortadament continua ben viu.

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>