Orientem-nos

 

Publicat al diari Avui el 23 de gener del 1989.

Vivim en un mar de confusió. Bé ens cal orientar-nos, conèixer la nostra posició i la dels que ens envolten, per poder actuar en conseqüència. Amb aquesta finalitat, he construït un instrument nàutic per a ús personal, però que no em sap cap greu de compartir. Per fixar una posició, cal tenir present quatre punts cardinals. Primer, l'espai polític: institucions i partits. Segon, el món cultural, o sigui, mestres i professors, escriptors i periodistes, artistes. Tercer, l'àmbit social, és a dir, el teixit associatiu. I quart, el món econòmic, format pels alts directius de les grans empreses públiques i privades, pels petits i mitjans empresaris, pels botiguers, pels pagesos. Per acabar de fixar una posició, hem de mirar a més dues coordenades essencials; l'una és la ideològica, l'altra és la nacional. Així, podem referir-nos a l'esquerra política, a l'esquerra social, a la dreta econòmica, al catalanisme cultural. Un senyor pot ser, posem per cas, del món econòmic, democratacristià i catalanista. Personalment, la meva posició se situa en la confluència entre l'esquerra cultural i el catalanisme cultural. Com que parlant les persones s'entenen, tret dels fanàtics, persones amb posicions diferents poden cooperar la mar de bé.

Tot el que he dit fins ara té, però, una mancança que vull resoldre; si no, seria una ingenuïtat imperdonable. I és que la divisió més decisiva entre els que som socialment actius és la que hi ha entre els que creiem en la força de les idees, sigui quina sigui la nostra posició, i els pragmàtics a ultrança. És a dir, entre els que miren de millorar la situació i els que miren d'aprofitar-se'n. Són dues classes antagòniques de persones. La lluita d'aquestes dues classes és el motor de la història.

Cada cop estic més convençut que és la naturalesa humana de cada persona el que més la defineix.

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>