Solidaritat?

 

Publicat al diari Avui el 16 de gener del 1989.

Ja hi som! Un cop més, els mateixos de sempre han tornat a usar el nom de la solidaritat en va. Fins ara, la crida demagògica a la solidaritat amagava la voluntat d'uniformitat nacional. Ara la fal·làcia s'ha traslladat al camp social. Dissabte, una declaració del comitè federal del PSOE  acusava els sindicats de "dificultar la creació d'un clima social de solidaritat". El mecanisme és més vell que l'anar a peu, però funciona. Consisteix a presentar la víctima -nació, classe social- com a privilegiada, com a insolidària.

Els que són insolidaris -i molt- són els bancs, que cobren els interessos dels crèdits uns cinc punts més alts que la banca europea. Els que són insolidaris -i molt- són els que s'enriqueixen especulant al mercat de l'habitatge de l'àrea de Barcelona. No són pas insolidaris els empresaris productius -industrials, comerciants, pagesos-, que creen riquesa i ocupació. No són pas insolidaris els assalariats, que treballen i paguen impostos. El retret d'insolidaritat no s'ha d'adreçar a la UGT, ni a Comissions Obreres, ni a la PIMEC, ni a la Unió de Pagesos. És als escanyapobres i als especuladors a qui cal retraure la seva insolidaritat. Però no. Els escanyapobres tallen el bacallà al decisiu Ministeri d'Economia i Finances. Els especuladors fan i desfan a la Barcelona olímpica. I encara resultarà que els empresaris que han de pagar interessos abusius per finançar-se, els treballadors que es troben que el preu dels pisos està pels núvols, tots els que produeixen són uns insolidaris. I els que viuen a la nostra esquena es veu que no en són, d'insolidaris. Quina barra!

De la mateixa manera que hi persones maltractades, també hi ha paraules maltractades. A la nostra època, és a dir, fa més de vint anys quan vaig publicar aquest article que ara reedito i ara actualment també, el noble concepte de solidaritat és maltractat cada dos per tres per tota mena de demagogs. Sap greu.

 

 

Publicat dins de reflexions | 1 comentari

Una comentari en l'entrada: Solidaritat?

  1. Joan Alcaraz diu:

    Solidaritat és ara la marca del Laporta, i Reagrupament la del Carretero. No tanta gent -tu, sí- se’n recorda que aquesta darrera també va ser la marca d’en Pallach.

    Més enllà de les etiquetes, el que ha de comptar són els estils i els continguts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>