Paràbola

 

Publicat al diari Avui el 9 de gener del 1989.

Era un home que tenia una casa de menjars. Va agafar la fal·lera de comptar els clients que hi entraven. Els amos de les cases de menjars del voltant miraven de fer calaix i allò que comptaven eren els diners que feien cada dia. El van convidar a ell a fer el mateix, però ell no s'escoltava a ningú: anava a la seva dèria i prou. Estava content, perquè tenia molta parròquia. Avui, deia, han vingut quatre centenars de persones. Al migdia, afegia, estaven ocupades el cent per cent de les taules. Tancava els ulls davant el fet que molts dels que hi entraven era només per anar al lavabo o feien servir l'establiment com a drecera per anar a una altra banda i no gastaven ni cinc. Tampoc no volia veure que molts seien a taula només per prendre un cafè amb llet i una pasta, i molts altres s'entaulaven molta estona, però demanaven plats ben barats. Els de la competència no paraven de millorar la qualitat dels locals, del servei i del menjar i, encara que mai no atreien multituds, cada cop es guanyaven més bé la vida. Tinc la casa de menjars més potent de la ciutat, perquè és la que té més clientela, deia ell. Però com que hi anava tanta gentada i molts eren maleducats, l'establiment s'anava fent malbé; la comptabilitat amb prou feines igualava les despeses amb els ingressos. Al sud de la ciutat, a més, uns pobres van obrir uns locals amb una qualitat encara més baixa i uns preus encara més baixos.

Qui tingui orelles, que escolti. Escolteu, doncs, vosaltres la paràbola del turisme. Catalunya -era tema de portada dilluns passat- es confirma com la primera regió turística del Mediterrani, perquè va rebre durant els primers deu mesos de l'any passat quinze milions de visitants…

Literatura econòmica. Viure la turistada només en termes quantitatius i no pas qualitatius ha estat el gran error estratègic del nostre sector turístic. Tot just ara, quan han passat més de vint anys de la publicació d'aquesta columna meva que ara reedito, en comencem a ser conscients.

Publicat dins de país | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>