La refundació del PSUC

Publicat al diari Avui el 19 de desembre del 1988.

El problema del PSUC era el futur. No n'hi ha prou de tenir un passat èpic. Després del vuitè congrés del partit que fa quinze anys encara era el Partit en majúscula, l'organització albira nous horitzons, a causa de la nova dinàmica que encarna Rafael Ribó. Ha acabat la travessia del desert, que el partit va suportar gràcies a la força sindical de Comissions Obreres i al poder municipal en unes quantes ciutats. Si no arriba a ser per aquestes dues coses, el PSUC seria ara un mort sense enterrar. El futur d'aquest partit continua sent difícil, però pot sortir-se'n si, al mateix temps que mira cap al segle XXI, es recorda de les dues èpoques més interessants de la seva història, el moment fundacional i el temps de l'Assemblea de Catalunya.

La refundació del PSUC hauria de ser, com la seva fundació, la confluència de diferents tendències d'esquerres. El nou PSUC  hauria de ser un partit marxista i nacional, que integrés els que ara hi són, els del Partit dels Comunistes de Catalunya i altres militants que no se senten ben bé hereus de la tradició comunista. Tots els comunistes haurien de ser al PSUC, però no tots els militants del PSUC haurien de ser comunistes. L'objectiu, doncs, hauria de ser un partit cohesionat però plural.

El PSUC, a més, ha de fer el paper de locomotora d'Iniciativa per Catalunya, com abans va fer amb l'Assemblea de Catalunya. Si Iniciativa va obtenir un bon resultat a les eleccions autonòmiques i és ara un projecte engrescador és una mica per la inèrcia del vot comunista, però més que res per alguns factors nous, com són la personalitat política de Rafael Ribó, l'aportació de l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra i la presència de nombrosos progressistes independents.

Aquesta columna meva del 1988 fa una anàlisi -constructiva- d'una força política catalana en un moment històric determinat.  

Publicat dins de política | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>