Professional

 

Publicat al diari Avui el 12 de desembre del 1988.

De bon matí fan el canvi de torn. Les infermeres de la nit passen els pacients, amb tots els ets i uts, a les infermeres del matí. Vigilar el pols i la temperatura, la pressió i la respiració, el sèrum i les anàlisis de sang, fer les cures, posar les injeccions, enraonar amb els hospitalitzats, animar-los. Les infermeres i les mestres no poden escaquejar-se mai, perquè no poden enviar els malalts o els escolars a escampar la boira. No són dones grans ni jovenetes, tenen l'edat de la mare jove; la feina que fan a l'hospital o a l'escola, cuidar els malalts i pujar les criatures, ja la feia a la llar la mare de família tradicional. Ajuden els desvalguts que un dia podran valer-se per ells mateixos; perquè els qui tenen el cos espatllat, un cop recuperats, tornaran a circular, i els infants el dia de demà seran grans. Tenir cura d'una salut malmesa val més que assessorar unes inversions, educar les personetes que van a la guarderia o a l'escola és més decisiu que ensenyar els nois i noies de la Universitat, però les infermeres i les mestres cobren poquet, i encara gràcies: són feines que fins fa quatre dies feien monges temoroses de Déu, dames caritatives, solteres desenfeinades i homes que passaven més gana que un mestre d'escola. Les infermeres i les mestres mai no seran de la classe obrera, perquè els en separa el tarannà cultural. Però tampoc no arribaran a dalt, a la tecnostructura, la classe del poder. Altres professionals sí que hi arribaran, però elles no. Són dones. Han de treballar a l'hospital o al col·legi, que ja cansa, han de dur la casa -els electrodomèstics no ho fan tot-, han d'estar pels fills i han d'escoltar l'home, que té, ell sí, ambicions professionals.

Vet aquí, en aquesta columna meva del 1988, un altre retrat d'una de les classes socials de la nostra època.

 

Publicat dins de narrativa breu | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>