Obrer

 

Publicat al diari Avui el 5 de desembre del 1988.

Fitxa, per tant existeix. Ha agafat el primer metro del matí, ha pres el carajillo al bar de l'estació, ha arribat a la fàbrica, s'ha posat la granota als sòrdids vestuaris, i ha fitxat. És soldador. La seva feina a la Maquinista consisteix a soldar vagons de metro que, un cop inaugurats pels polítics, duran altres obrers a la fàbrica, perquè soldin més vagons de metro. La vida és una cadena. A les sis sona la sirena per començar a treballar, a les nou sona la sirena per menjar l'entrepà, a un quart de deu sona la sirena per tornar a la feina, a les dues sona la sirena per plegar. Cada dia, l'encarregat li dóna un full que explica ben clarament què és el que ha de fer, com ho ha de fer i quan ha de trigar. Es dutxa als sòrdids vestuaris, desa a la taquilla la roba d'obrer de fàbrica, i va cap al metro vestit d'obrer de carrer. A casa, la dona li té a punt el plat a taula. Havent dinat fa la migdiada, perquè si no o es moriria de son o hauria d'anar a dormir al vespre tan aviat que ni podria veure la televisió, ni estar amb els fills, ni res.

Ara viu l'enrenou de la vigília de la vaga del 14 de desembre del 1988. Els de dalt, els mateixos que han programat la seva vida d'autòmat, ara li demanen que reflexioni. Doncs, no senyor; no pensa escalfar-se el cap. Anirà a la vaga general per instint de classe. Perquè entre els qui la convoquen hi ha els companys sindicalistes de la fàbrica, els qui ell tracta cada dia, i perquè dels qui s'hi oposen només coneix els polítics que van a la fàbrica solament quan hi ha eleccions, a discursejar i a tractar-lo de company. Ja que està condemnat a ser dels de baix, el mínim que pot fer és estar amb els seus quan van mal dades. És un acte de dignitat elemental.

La reedició d'aquesta columna meva, publicada pocs dies abans de la primera vaga general, coincideix casualment amb la proximitat d'una nova vaga general, anunciada per al 29 de setembre que ve.

Publicat dins de narrativa breu | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>