Petit empresari

 

Publicat al diari Avui el 21 de novembre del 1988.

No para. És ell el qui obre la porta del taller de bon matí, redéu, en Rius no ha pagat la lletra, el director del Banc al telèfon, que a veure com resol el descobert, li diu a la secretària que prepari una remesa de lletres per descomptar, les planxes d'alumini que ha dut el proveïdor no són del gruix que haurien de ser, redéu, no podrem acabar la feina que havíem d'entregar demà, en Pons al telèfon, un bon amic i un bon client, que com està la seva comanda, dilluns vinent l'haurem enllestida, sí, segur, la secretària ha trucat tres vegades a en Rius i es veu que no hi és, és clar, els morosos mai no hi són, redéu, baixa al taller, amb l'encarregat, que és de tota confiança però no té prou empenta, el gestor al telèfon, que ha de presentar un altre imprès per poder augmentar la força, la paperassa és la paperassa, truquen els del gremi, que hi pensi que avui fan la conferència sobre noves tecnologies, ja li agradaria d'anar-hi, però precisament a les set de la tarda ha de rebre un client de fora, la dona al telèfon, que ha mort un parent, hi haurà d'anar ella sola, a l'enterrament, se'n recorda d'ahir, a Caldetes, el diumenge és sagrat, és per a la família, mira la correspondència, va directe a les cartes dels clients, a veure si hi ha comandes, que és el que interessa, dina el cobert al bar de la cantonada, demà haurà de dinar amb un client i la broma li costarà deu mil peles, després va a la instal·lació que estan fent, una peça no encaixa, redéu, els treballadors sempre baden, per guanyar temps carrega la peça que caldrà rectificar a l'R-21, la peça fa malbé la tapisseria, redéu, altre cop al despatx, ara amb el comptable, l'assessor fiscal al telèfon, que abans que acabi l'any hauran de repassar tota la comptabilitat, de cara a la declaració de renda de l'any que ve, tot el sant dia treballant com un negre, redéu, i els d'Hisenda cada cop collen més.

Santiago Rusiñol va fer que el protagonista de la més famosa de les seves obres literàries, L'auca del senyor Esteve, primer novel·la (publicada el 1907) i després obra teatral (estrenada el 1917), fos un botiguer típic de l'època. El protagonista d'aquesta columna de la meva hemeroteca personal és, també, un arquetipus social: un petit empresari dels anys vuitanta.  

Publicat dins de narrativa breu | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>