Recordar

 

Publicat al diari Avui el 31 d'octubre del 1988.

En quants territoris vivim? Jo diria que vivim en quatre territoris, de fronteres ben fràgils, per cert. L'un és el que anomenem real, el de tot allò que conforma la nostra existència de cada dia i que assumim conscientment. L'altre territori és el de la ficció, viscut de forma activa o receptiva. El tercer territori és l'oníric: és el reialme de l'inconscient, el qual durant el dia continua sent fort i influent, però viu amagat. L'altre és la memòria. Records d'esdeveniments, d'indrets, de persones, de sentiments i de sensacions que, temps enrere, havien estat instal·lats al nostre territori real, i potser havien habitat també la nostra imaginació, i vés a saber si també havien descendit a la nit al nostre món oníric, i que quan els cridem retornen, els uns ràpidament, els altres fent-se pregar, i els altres presentant-se de sobte, sense que ningú no els hagi cridat, però tots canviats de com eren en aquella hora d'aquell dia en què ocupaven el primer pla del territori real, canviats perquè els fets recordats, poc o molt, canvien. És per això que no hem de veure l'ahir com un tros del territori real, que així es dividiria entre el passat i el present, a més a més del futur, que seria una terra inexplorada, com un full en blanc. No. La cosa no és així. Un afecte viu en el record no sempre s'encén quan, passats els anys, es retroba la persona amiga. Una pel·lícula que ens havia fascinat, en tornar-la a veure anys més tard, pot decebre'ns, o pot agradar-nos però per motius ben diferents dels del primer cop. I és que l'experiència emotiva és irrepetible. El record no és la repetició d'una vivència passada, sinó la vivència de l'evocació d'aquell fet passat.

A aquesta reflexió -vigent- del 1988, podríem afegir-hi tres lemes: cal viure el passat en present; cal viure el futur en present; cal viure el present en present.

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>