La fúria dels conversos

 

Publicat al diari Avui el 26 de setembre del 1988.

Els que diuen que estudiar la història és perdre el temps s'equivoquen. La història és interessant per dues coses. De primer, perquè, com diu Carl Sagan, els humans som fets d'una mena de manera que el coneixement ens proporciona plaer. En segon lloc, perquè el passat ens ajuda a comprendre el present i, per tant, a construir el futur. Verbigràcia: el cas dels conversos.

Tomás de Torquemada, convers del judaisme, va dedicar molt del seu temps -de 1420 a 1498- i de les seves energies, que es veu que van ser moltes, a exercir de manera implacable el càrrec de gran inquisidor. L'expulsió dels jueus i unes tres mil condemnes a mort per motius religiosos van ser els seus èxits més notables. La fúria dels conversos és temible.

Però no tots els conversos són tan extravertits com l'inquisidor Torquemada; també n'hi ha d'introvertits, que sens dubte són preferibles. Santa Teresa de Jesús, que va viure al segle XVI, descendia de jueus conversos, i va fer el cim del misticisme cristià, fins el punt que la Inquisició va perseguir-la per haver-se allunyat de l'ortodòxia. I és que el radicalisme dels conversos acostuma a ser una mica exagerat.

En aquelles èpoques, els cristians vells s'ho prenien amb més calma, i no eren tan propensos a fer-se inquisidors ni místics.

El paisatge que hem descrit es repeteix de tant en tant a la història. Exemples? Vosaltres mateixos… D'exemples, a Catalunya, avui dia en tenim per donar i per vendre.

Vet aquí una reflexió intemporal i, per tant, vigent.  

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>