Incultes

 

Publicat al diari Avui el 12 de setembre del 1988.

Tinc amics que són uns incultes que només hi entenen de cultura. Per a ells, la cultura és el teatre, el cinema, les arts plàstiques, la música, la literatura i para de comptar. La política? Ecs, quin fàstic! L'economia? Uf, quin avorriment! Les coses tècniques? Uix, quina angúnia!

Ara bé, si algú del món de la cultura pren partit en un assumpte allunyat de la torre d'ivori on viuen aquests éssers divins, llavors demostren un sobtat interès per les coses paganes. En vam tenir un exemple ben clar l'any passat, quan Mario Vargas Llosa va gosar pronunciar-se contra la nacionalització de la banca peruana. Tot el galliner cultural es va esvalotar. El bo del cas és que les crítiques a Vargas Llosa no van ser creatives sinó tòpiques, no van ser originals sinó vulgars. És normal. Si un ignora i menysprea l'economia durant cinquanta setmanes a l'any, és senzillament impossible que pugui sostenir durant dues setmanes una opinió pròpia i sòlida sobre una qüestió econòmica.

Doncs bé. Coses com aquesta, els incultes que només hi entenen de cultura les fan cada dos per tres; no esmento exemples recents, perquè avui no em ve de gust polemitzar. I que consti que aquesta manera de fer no és excepcional, sinó ben corrent. Vull dir que tothom ho fa, això de conèixer molt bé l'ofici que fa i l'ambient en què viu i saber poca cosa d'altres mons. La diferència és que els incultes que només hi entenen de cultura tenen una arrogància ridícula, que els fa mirar els altres mortals per damunt de l'espatlla. Fora d'això, solen ser gent simpàtica i valuosa, els incultes que només hi entenen de cultura.

Vet aquí una reflexió perdurable, per la senzilla raó que parla d'un fenomen perdurable.

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>