El joc del si jo fos

 

Publicat al diari Avui  l'1 d'agost del 1988.

Si jo fos ric, faria això i allò i allò altre, diria adéu per sempre més al daixonses i perdria de vista al dallonses: vet aquí un somni universal, que els jocs d'atzar poden fer realitat, per obra i gràcia d'un miracle estadístic. Però sovint el joc del si jo fos es vesteix amb colors imaginatius, poètics o eròtics, com en aquells versos de Salvat-Papasseit que fan: "Si jo fos pescador pescaria l'aurora, / si jo fos caçador atraparia el sol; / si fos lladre d'amor m'obririen les portes…" però jo vull parlar d'una altra variant del joc del si jo fos.

Tota teoria és, poc o molt, egocèntrica. La ideologia és una mica filla de la biografia. Podem, però, imaginar un escenari diferent per a la nostra vida i mirar de mantenir la nostra identitat ideològica. Fa mesos, en una entrevista periodística, vaig fer-li jugar aquest joc a un conegut polític i la cosa va resultar clarificadora. Vaig preguntar-li: On militaria vostè si fos a la Catalunya de l'any 32? I al maig del 37? I a l'època de la Mancomunitat? I si fos basc avui dia? I si fos italià? I a França? I a l'Alemanya Federal?

Podem viatjar a través del temps sense moure'ns de Catalunya, i aturar-nos en una data determinada del passat, o situar-nos avui en la pell d'altres europeus o de gent d'altres continents, i preguntar-nos: Qui votaríem? A favor de qui aniríem? Qui combatríem? Bé, jo crec que ja ho fem, que davant de les notícies que ens arriben del passat a través de la historiografia, o de la quinta forca per mitjà de la informació d'actualitat, sempre prenem partit. Si jo fos en aquella època o si jo fos ara allà -en eleccions, conflicte social o guerra- prendria partit en aquest sentit. És més: només ens interessen fins al punt d'apassionar-nos les situacions passades o llunyanes en les quals podem prendre partit. És a dir, que són capaces d'implicar-nos.

Aquest article el vaig publicar l'estiu del 1988. Ara, a la primavera del 2010, el tornaria a escriure amb les mateixes paraules.

 

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>