ENE, un esbós polític

 

Publicat al diari Avui el 25 de juliol del 1988.

L'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra és una jove promesa de la política catalana. I ja sap el que vol ser quan serà gran: Euskadiko Ezquerra. Però ara és més un esbós que una obra acabada. Un esbós: la primera forma imperfecta d'una estàtua, d'una pintura, d'una composició… d'un projecte polític. És un partit innovador i seriós, cohesionat, amb una militància il·lusionada i en creixement, que de mica en mica va donant una forma més definida a l'esbós que, ja ara, és prou interessant.

A veure. Es tracta de fer un discurs ideològic des d'aquí, però amb bascos, amb gallecs, amb molts més: la nova cultura política de la nostra esquerra serà europea o no serà. Un Estat com Espanya és massa petit per a certes coses -relacions internacionals, economia- i massa gran per a d'altres -educació, sanitat-, de manera que no és un bon marc polític per al nostre futur: la resposta és la unió europea i l'autogovern de la nació catalana. Ni l'independentisme ni el marxisme no han de fer de línia divisòria entre els nacionalistes d'esquerra, no han de separar companys d'un mateix partit; han de sumar, en comptes de dividir. L'ecologisme i la prosperitat econòmica han de ser una parella ben avinguda. El combat per la pau mundial i la solidaritat internacional han d'anar de bracet amb la defensa de la pròpia identitat nacional. El feminisme aporta una nova sensibilitat i una escala de valors nova, que són del tot necessàries per fer una societat més avançada. Iniciativa per Catalunya respon al repte d'agrupar forces polítiques nacionals inequívocament d'esquerra. L'assentament de l'Entesa com a partit i la col·laboració amb Esquerra Republicana responen a la necessitat de vertebrar el nacionalisme d'esquerres.

Només és un esbós, però sona bé…

El Segre és més riu que el Besòs, tot i que el primer és un afluent de l'Ebre i el segon arriba al mar: vet aquí una bona metàfora d'alguns projectes polítics. Ara al 2010 sabem que l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra passarà a la història com un afluent d'Iniciativa per Catalunya Verds, però val a dir que va aportar a l'aiguabarreig un esperit polític net, innovador i avançat. 

Publicat dins de política | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>