Gomis i els altres

 

Publicat al diari Avui l'11 de juliol del 1988.

Josep Gomis va ser procurador en Corts i alcalde de Montblanc durant el franquisme. Ara és conseller de Governació i, per tant, els dies en què Jordi Pujol sigui fora de viatge, ocuparà ell la presidència de la Generalitat de Catalunya. Es veu que això és un gran escàndol. Els dolguts, en canvi, no diuen ni piu sobre el fet que Joan Carles I és el nostre cap d'Estat. Què feia el rei políticament durant el franquisme? És ben sabut que no militava precisament al PSP de Tierno Galván… I Adolfo Suárez? I Salvador Dalí? I Socias Humbert? I Carles Sentís?

La democràcia actual neix gràcies a la reconciliació entre els hereus dels vencedors i els dels vençuts a la guerra civil. En el nostre règim democràtic i autonòmic, els únics inhabilitats per a l'exercici de la política són els colpistes i els terroristes. Fora d'aquests, tothom és prou digne per ocupar un càrrec a les institucions, des del de bidell fins al de cap d'Estat.

Però diguem-ho tot. Els que militaven en l'antifranquisme democràtic, això sí, tenen un mèrit que els altres no tenen. No el tenen els que eren a les institucions del règim anterior. Tampoc no el tenen els nombrosíssims despolititzats de l'època. Ni tampoc els que s'enquadraven en l'extrema esquerra comunista, i consideraven que la democràcia és una cosa burgesa i menyspreable, tan burgesa i tan menyspreable com el catalanisme, com és el cas de Jordi Solé Tura.

De tota manera, Déu n'hi do la quantitat de gent que va fer política en l'antifranquisme democràtic, des de Jordi Pujol, que fins i tot va haver de patir anys de presó, fins a Raimon Obiols, que sempre ha militat en una esquerra inequívocament democràtica, passant per mi mateix, que no sóc ningú, però sóc el que firmo aquesta opinió i per això ho dic.

Vet aquí una reflexió personal plenament vigent, més de vint anys després: són les mateixes paraules amb què comentava l'article de la setmana passada, sí, però també van com l'anell al dit un cop rellegida aquesta columna de l'hemeroteca personal.  

Publicat dins de política | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>