Dones i homes

 

Publicat al diari Avui el 4 de juliol del 1988.

Amb un llibre sobre les dones i l'amor, Shere Hite acaba de completar la trilogia coneguda com a Informe Hite. És la discussió de mai no acabar, i a mi m'agradaria ficar-hi cullerada.

L'equació dones/homes igual a feminisme/masclisme igual a futur/passat igual a civilització/barbàrie igual a bo/dolent és un simplisme inacceptable.

El masclisme tradicional, brutal i groller, encara és ben viu aquí, sobretot entre la classe obrera i els desocupats.

Hi ha molts homes que se senten progressistes -són tècnics o professionals qualificats, excomunistes, ara prosocialistes, seriosos ells- i que conserven l'esperit masclista, cosa que demostren, per exemple, quan en privat desqualifiquen determinades persones pel fet de ser dones.

També hi ha els homes penitents. A la mínima, es flagel·len per redimir els pecats del seu sexe: és veritat, som uns masclistes, no tenim remei, aquest és l'himne que canten.

Hi ha, a més, els que pateixen complex de culpabilitat occidental. Una cosa és Europa i els Estats Units, diuen, i una altra el Tercer Món. Prou problemes tenen, pobra gent; hem de respectar cultures com la islàmica i no voler exportar-los feminismes ni coses així.

A veure. El feminisme és una causa justa. El principi de la igualtat de la dona és una conquesta de la humanitat i no pas una curiositat de l'estil de vida occidental; per tant, cal defensar-lo arreu del planeta. Els homes ni hem de mantenir el tronat masclisme de sempre, ni el nou masclisme refinat, ni tampoc cantar a cor un mea culpa col·lectiu. Tenim un paper actiu i propi a fer: forjar un home nou en harmonia amb la dona nova que està construint el feminisme, per fer plegats una humanitat nova i millor.

Vet aquí una reflexió personal plenament vigent, més de vint anys després.

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>