Els límits

 

Publicat al diari Avui el 20 de juny del 1988.

Entre nosaltres, les fronteres entre allò que és legítim -no dic legal, dic legítim- i allò que no ho és no són per a tothom les mateixes. I no pot ser. Cal que tinguem clars els límits dins els quals hi ha la civilització i fora dels quals hi ha la barbàrie. Hi ha que es pensen que aquests límits els marca la Constitució espanyola, i s'esveren perquè al nou Parlament català hi ha diputats independentistes, i perquè la Crida fa una magna assemblea popular. Per a ells, la frontera és l'independentisme. La cosa coincideix aquests dies amb l'enrenou del possible alliberament dels militars que van intentar el cop d'Estat del 23-F i amb l'empresonament de Carles Castellanos, amb intercanvi d'acusacions de col·laboració amb Terra Lliure i de tortures.

Cal dir ben alt que a l'Europa occidental de final del segle XX el límit entre civilització i barbàrie és, exclusivament, la violència. Sense violència és legítim defensar-ho tot, des de la independència dels Països Catalans fins a l'Espanya imperial. Per tant, els d'Aliança Popular, els col·leccionistes de segells, els de la Crida i els teleespectadors de Filiprim es troben inequívocament dins els límits de la civilització, exactament igual que aquells que no simpatitzem amb Aliança Popular, no ens agraden els segells, no ens convenç  la Crida i no ens diverteix gaire Filiprim. Són fora dels límits els colpistes i els torturadors, els violadors i els atracadors i, també, els terroristes, sigui quina sigui la seva bandera.

N'hi ha que no els dóna la gana de distingir entre independentisme i terrorisme o entre colpisme i dreta democràtica. Juguen amb foc. El que sap greu és que, si a última hora calen foc, tots haurem de córrer a apagar l'incendi.

Elevar l'actualitat a reflexió: vet aquí un bon lema per a un articulista. Si la reflexió és perdurable, a més, podrà rellegir-se la mar de bé més de vint anys després.

Publicat dins de reflexions | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>