Escolars de tres anys

 

Publicat al diari Avui el 21 de març del 1988.

L'atzar juga una mala passada als 60.000 catalanets i catalanetes que tindran tres anys el curs que ve. A moltes guarderies ja no els volen, a aquesta edat. Els col·legis públics de tota la vida encara no els acullen, tot i que la reforma educativa preveu aquest nivell. I les escoles del CEPEPC, en integrar-se a la xarxa pública, han de renunciar al preescolar de tres anys, perquè aquesta és una de les condicions que els ha imposat el Departament d'Ensenyament de la Generalitat. És una cosa incomprensible, que va contra la normalització lingüística, ja que està comprovat que tres anys és l'edat ideal perquè els infants facin seu el català, i va contra el progressisme, ja que, iniciant l'escolarització als tres anys, augmenta tant la preparació de cada alumne com la igualtat d'oportunitats. I no hi val l'excusa de la manca de diners públics, perquè la nostra piràmide demogràfica s'ha aprimat tant per baix que amb els mateixos diners que abans ateníem els pàrvuls de quatre i cinc anys, ara podem finançar també als de tres, i encara ens en sobren. A més, tantes pegues desanimen la gent a l'hora de tenir criatures. Total, que l'actuació del Departament d'Ensenyament en aquest assumpte és contrària al catalanisme, al progressisme i al natalisme, és a dir, a la doctrina de Convergència i Unió. Per això dic que és incomprensible.

A la ciutat de Barcelona, les poques aules públiques de tres anys que hi ha són a col·legis municipals. A més, hi ha onze centres barcelonins del CEPEPC -jo conec de prop el cas de l'escola Estel del Guinardó- que podrien conservar el nivell de tres anys, perquè l'Ajuntament el finançaria, si és que el Departament d'Ensenyament hi dóna el vistiplau. Cal esperar que sí.

Vint anys després de la publicació d'aquest article meu, les aules per a escolars de tres anys són la cosa més natural del món. Però hi va haver una època en què calia lluitar per aconseguir-les: les conquestes socials mai no han caigut del cel.

 

Publicat dins de país | Envia un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>