Anticatalanistes

 

Publicat al diari Avui el 7 de març del 1988.

Dimecres passat, a El Periódico, Eduardo Álvarez Puga escrivia que "la política de la Generalitat y del Parlament desprecia olímpicamente el idioma de Cervantes, y margina a ese 10 por ciento que no entiende el catalán y que son tan ciudadanos y tienen tantos derechos como el que más". Jo crec que aquest 10 per cent tenen els mateixos drets que tothom i un dret més, a més a més, que és el dret a aprendre català, tal com reclamava l'article de Josep Lluís López Bulla, líder de les CCOO de Catalunya, publicat divendres a l'Avui.

Invocar Cervantes per rondinar contra el català és un tòpic tronat. És el que feia un personatge del setmanari satíric Cu-cut!, anomenat Don Tancredo, que servia per ridiculitzar l'espanyolisme. La cosa va disgustar els militars espanyolistes, fins al punt que, l'any 1905, van assaltar la Redacció de la revista i van destruir-ne els tallers. Un cas ben clar d'intolerància i de manca de sentit de l'humor. A més, Cervantes, al Quixot, dedica elogis a Barcelona, que és l'única ciutat que hi apareix, i l'únic llibre de cavalleries que elogia és Tirant lo Blanc.

La política del Parlament de Catalunya en matèria de llengua s'ha adoptat sempre per unanimitat. Atacar-la és atacar tant les esquerres com Convergència i Unió. Ara i aquí, el problema dels anticatalanistes és que s'han quedat sense banderes. No poden enlairar ni la bandera de la tolerància, ni la de l'humor, ni Cervantes, ni les esquerres, ni la classe obrera, perquè enllacen amb una tradició d'intolerància i manca de sentit de l'humor, desconeixen Cervantes, no encaixen amb les esquerres i són del tot aliens a la classe obrera.

Decididament, el discurs anticatalanista ha canviat ben poc al llarg dels anys. Rafael Campalans, socialista i catalanista per les mateixes raons, deia que política és pedagogia. Tenia més raó que un sant. Però de la mateixa manera que ni el més brillant dels oradors és capaç d'emocionar una pedra, mai no podrem desarmar la intolerància de la gent anticatalanista. Més val que dediquem el nostre temps i les nostres energies a altres coses, perquè l'anticatalanisme no té remei.

Publicat dins de país | 5s comentaris

5 comentaris a l'entrada: Anticatalanistes

 1. JAUME SOLER I PASTELLS diu:

  D’acord, Joan.
  Només un matís. El nostre esforç l’ hem de traduir en actes positius d’ autoestima.

  Una abraçada de complicitat plena.

  Jaume Soler i Pastells

 2. Si no fossin tan nobrosos, serien divertits.

 3. pasbort diu:

  PROPOSTA EXTRATOSFERICA
  QUE FOTEN fora després de donar-nos noms i cognoms els que han contractat a CRUFF l´amic dels nostres TIRANS INVASORS quina vergonya!!!
  FORA!!!!!!!!!!

 4. ester tudela diu:

  Hola!
  Des de La Vall d’ Albaida sols donar la raó.
  M’agradaria recordar, el comentari sobre la gent que utilitzem les paraules “aleshores i gaire bé”,del Senyor Rus. Crec que és un exemple més de ” la intolerància de la gent anticatalanista”. Ho recordeu? A mi encara m’esborrona.
  Adèu.

 5. RosaM diu:

  Totalment d’acord. I és que cansen molt; es repeteixen massa. A més, prou feina tenim com per perdre el temps en rucades. Jo també he perdut molt temps argumentant impossibles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*


*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>